Furtul nu e o infracţiune dacă eşti sărac şi înfometat, decide Curtea Supremă a Italiei

Într-o mişcare destul de neaşteptată, Curtea Supremă a Italiei a anulat condamnarea la închisoare a unui tânăr cerşetor pentru furtul câtorva alimente ieftine. Curtea a decis că nu reprezintă o infracţiune atunci când furi alimente pentru a supravieţui.
Un cameraman filmează în faţa Curţii de Casaţie din centrul Romei, 30 iulie 2013.
Un cameraman filmează în faţa Curţii de Casaţie din centrul Romei, 30 iulie 2013. (Andreas Solaro/AFP/Getty Images)

Cea mai înaltă Curte a Italiei a anulat condamnarea unui bărbat sărac care a furat mâncare din nevoia de a se hrăni.

În noiembrie 2011, Roman Ostriakov – un tânăr ucrainean care nu avea unde să locuiască – a plătit câteva baghete de pâine la un supermarket din oraşul italian Genova.

Un alt client din magazin a raportat că Ostriakov a avut produse neplătite în buzunar: două bucăţi de brânză şi un pachet de crenvuşti. Costul total ar fi fost de aproximativ 4 euro.

În 12 februarie 2015, Curtea de apeluri din Genova l-a condamnat pe Ostriakov pentru furt de gradul întâi. Dar în 2 mai, Curtea de Casaţie a Italiei (instanţa supremă de justiţie) a anulat decizia.

“Fapta nu constituie o infracţiune. Cei care fură, din necesitate, cantităţi mici de alimente pentru a se hrăni nu merită să fie pedepsiţi”, a susţinut Curtea Supremă.

“Condiţia acuzatului şi circumstanţele furtului arată că el avea nevoie de acele alimente pentru a se hrăni.”

Totuşi, nu Ostriakov a fost cel care a depus apelul, ci Procurorul General din Genova, Antonio Lucisano, care a cerut o sentinţă mai uşoară pentru tânărul cerşetor. Totuşi, apelul a fost respins de tribunal genovez. Din moment ce Ostriakov a fost reţinut înainte să părăsească magazinul cu produsele neplătite, Lucisano a dorit ca acuzaţiile să fie reduse de la furt la tentativă de furt.

Iniţial, Ostriakov fusese condamnat la şase luni de închisoare şi primise o amendă de 100 de euro.

Nu a fost pentru prima dată când Ostriakov a recurs la furt pentru a-şi asigura hrana. Toate aceste cazuri anterioare, în care a fost vorba de produse alimentare ieftine, par să fi determinat tribunalul din Genova să îşi menţină pedeapsa “severă”.

În declaraţia pentru Corrierre della Sera, Goffredo Buccini a criticat faptul că a fost nevoie de trei curţi judiciare pentru a se decide că “fapta nu constituie o infracţiune”.

Decizia Curţii de Casaţie este definitivă şi nu poate fi anulată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe