Funcţionarii băncilor spaniole se simt de două ori victime

.
. (photos.com)

Presiunea cetăţenilor împotriva evacuărilor din locuinţe de către bănci şi a sistemului financiar, în general, a afectat profund băncile şi pe funcţionari, care spun că se simt de două ori victime: pentru că au devenit ţinta celor nemulţumiţi şi pentru că, de multe ori, ei înşişi sunt victime ale sistemului bancar. Situaţia de stres este atât de mare încât unii nici nu mai spun unde lucrează. Pe de altă parte, şi ei sunt victime ale reducerii locurilor de muncă. Spun că înţeleg indignarea socială, dar vor să fie canalizată asupra celor cu adevărat responsabili, notează luni ziarul La Vanguardia.

'Totul a fost făcut praf', spune E.A.F, angajat al Băncii Populare, care în timpul manifestaţiei studenţilor din februarie din Barcelona a trăit clipe de coşmar, când mai mulţi vandali au intrau şi i-au distrus biroul. Imaginea sa în timp ce fugea de huliganii înarmaţi cu bâte a fost imortalizată de ziare precum New York Times. Cu aproape 40 de ani vechime în acest sector, el recunoaşte că banca nu trece prin momentele sale cele mai bune şi că oamenii evacuaţi pot face orice la disperare. Senzaţia că lucrurile nu s-au făcut bine şi că oamenii îi fac vinovaţi pe cei care nu sunt responsabili, este un sentiment comun între mulţi angajaţi ai băncilor consultaţi de ziarul spaniol.

'Suntem de două ori victime', rezumă Luis Jimenez, secretar general la serviciile financiare şi administrative ale casei de economii CCOO din Catalonia. Jimenez, care lucrează de 35 de ani în domeniu, deplânge faptul că el şi colegii lui sunt consideraţi responsabili de cetăţeni, în timp ce ei înşişi sunt afectaţi de sistemul bancar. 'Suntem angajaţi, nu bancheri', precizează el. De aceeaşi părere este şi Lidia Herrero, de la casa de economii a UGT, care deplânge proasta gestionare desfăşurată de guvern şi de Banca Centrală a Spaniei care i-a afectat în asemenea măsură pe cetăţeni.

'Mulţi se descarcă pe noi, dar nu înţeleg că nu noi suntem de vină', spune Herrero referindu-se la protestele împotriva băncilor şi a sucursalelor. Deşi manifestaţiile s-au pretins paşnice, de multe ori s-au încheiat cu agresiuni asupra colegilor ei care se simt neprotejaţi. Un delegat al CCOO îi dă exemplu pe cetăţenii campaţi în faţa sucursalelor Banesto din unele localităţi, care 'îi huiduie şi îi insultă' pe angajaţi când vin la serviciu. Spune că funcţionarii sunt şi ei victime ale crizei şi că mulţi dintre ei au fost concediaţi. Una din băncile care suferă cel mai mult de pe urma furiei străzii este Bankia.

'Pare că angajaţii de la Bankia sunt vinovaţi de tot ceea ce se întâmplă rău în ţară', declară Víctor Fernandez de la sindicat. El regretă că angajaţii sunt victime ale agresiunii verbale, deşi au trecut multe luni de când banca nu a mai executat pe nimeni silit. În acest climat de crispare socială, funcţionarii băncilor din Catalonia par cei mai expuşi furiei cetăţenilor. Fernandez asigură că sprijină reclamaţiile cetăţenilor, dar crede că astfel de manifestaţii trebuie să aibă loc în faţa adevăraţilor responsabili, precum Banca Centrală a Spaniei.

În pofida sporirii măsurilor de securitate, angajaţii se plâng că multe sucursale nu îi protejează suficient pe angajaţi. Potrivit lui Herrero au fost 'blindate' sediile centrale însă pentru angajaţii de rând protecţia este 'zero'. Cei de la Bankia au cerut mai multe eforturi, subliniind că atunci când a fost pusă în pericol integritatea oamenilor politici le-a fost pusă la dispoziţie protecţia poliţiei, în timp ce băncile au devenit principala ţintă a nemulţumirii clienţilor. Situaţia de stres şi de hărţuire profesională a devenit atât de mare încât angajaţii băncilor nu mai recunosc nici în faţa cunoscuţilor sau a rudelor că lucrează în domeniul bancar. 'Înainte era prost văzută meseria de ziarist, acum este cea de funcţionar la bancă', spune cu regret Jimenez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe