Fulger în norul de cenuşă de la vulcanul Colima, Mexic

Erupţia vulcanului Colima, aproape de Mexico City (poză de arhivă)
Erupţia vulcanului Colima, aproape de Mexico City (poză de arhivă) (Epoch Times)

Pentru localnici este o experienţă înfricoşătoare, dar pentru toţi ceilalţi care văd acest fenomen, este uimitor. Erupţia vulcanului Colima, situat în apropiere de Mexico City, a produs în acest weekend o manifestare naturală surprinzătoare: un fulger care se propagă în interiorul norului de cenuşă.

Vulcanul este unul dintre cei mai activi din Mexic, şi este cunoscut sub numele de "vulcanul de foc" sau, mai bine zis, Volcan di Fuego, cea mai recentă erupţie a sa datând din luna ianuarie a acestui an.

Întrebarea care se pune în acest moment ar fi: cum este posibil ca un fulger să se producă într-un nor de cenuşă?

Potrivit Phys.org fulgerul nu "coboară din cer", dar s-ar fi putut crea prin atingerea între particulele de cenuşă. Astfel prin frecarea particulelor de cenuşă în timpul erupţiei s-a produs descărcarea energiei stocate, care a dat viaţă fulgerului.

Portalul Volcanodiscovery.com subliniază tenacitatea fotografului Hernando Rivera Cervantes: observând timp de peste opt ore erupţia vulcanică, în speranţa de a capta ceva special. Răbdarea lui a fost recompensată, imaginea surprinsă de el producând-şi efectul unic şi memorabil.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.