Fructele şi legumele ne fac mai optimişti

Pentru a ne lua aportul de minerale trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe
Pentru a ne lua aportul de minerale trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe (Viktor Fischer / Photos.com)

Alimentele pe care le mâncăm ne pot schimba dispoziţia, arată rezultatele unui studiu recent. Astfel, persoanele care consumă în mod regulat legume şi fructe sunt mai optimiste cu privire la viitor. Sursa bunei dispoziţii o constituie nivelul crescut de carotenoide din sânge, un compus găsit în fructe şi legume.

Unul dintre cele mai cunoscute carotenoide este betacarotenul, un pigment găsit în morcovi, portocale şi alte legume cu frunze verzi. Studiile precedente au arătat că nivelul ridicat de antioxidanţi din organism este semnul unei stări bune a sănătăţii. Aceştia opresc restul moleculelor din corp să producă radicali liberi, care pot deteriora celulele şi pot îmbolnăvi organismul, scrie rtv.net.

„Oamenii mai optimişti tind să aibă un nivel ridicat al carotenoidelor. Acesta este primul studiu care arată relaţia dintre optimism şi nivelurile ridicate de carotenoide. Practic este un antioxidant care luptă împotriva stresului”, a declarat recent Julia Boehm, cercetător al Şcolii de Sănătate Publică din Harvard.

Cercetarea a evaluat concentraţia din sânge a nouă antioxidanţi diferiţi, printre care betacarotenul şi vitamina E, la 1.000 de bărbaţi şi femei, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 74 de ani. Participanţii au completat un chestionar despre atitudinea lor cu privire la viaţă şi au oferit o mostră de sânge, potrivit raportului publicat în Psychosomatic Medicine.

Rezultatele au scos la iveală că oamenii care mâncau mai puţin de două porţii de fructe şi legume, erau mai puţin optimişti decât cei care mâncau trei sau mai multe porţii. De asemenea, cercetătorii au măsurat nivelul de optimism din acelaşi grup. Persoanele mai optimiste aveau un nivel cu 13% mai ridicat de carotenoide în sânge decât cele care erau pesimiste.

Specialiştii au ajuns astfel la concluzia că există o relaţie între mâncatul de legume şi modul în care privim viaţa, dar această legătură este parţială şi poate fi explicată prin faptul că acele persoane optimiste au în general obiceiuri mai sănătoase, precum consumul regulat de fructe şi legume, dar şi evitarea fumatului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură