Frauda de 21 de milioane de euro din fondurile UE în dosarul Tel Drum, acoperită de statul român

Frauda în valoare de 21 de milioane de euro semnalată de OLAF în cazul Tel Drum va fi acoperită de statul român din banii cetăţenilor plătitori de taxe şi impozite.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Eooch Times)

Celebrul dosar Tel Drum, în care DNA îl anchetează inclusiv pe puternicul lider al PSD, Liviu Dragnea, vizează o fraudă de 21 de milioane de euro, bani europeni. Această sumă urmează să fie plătită de statul român, cu alte cuvinte, va fi suportată de cetăţeni, relatează Ziare.com.

Şi cum UE nu e România, unde recuperatul banilor se face greu, în 2016, la sesizarea OLAF (Oficiul European Antifraudă), Comisia Europeană a cerut României să aplice corecţii financiare, pe care statul nostru le-a acceptat.

"Comisia a primit recomandările OLAF cu privire la cazurile pe care le menţionaţi în 2016. În conformitate cu aceste recomandări, serviciile Comisiei au solicitat României să efectueze corecţiile necesare pentru ca bugetul UE să nu fie afectat. România a fost de acord să aplice aceste corecţii. Avem un sistem solid de combatere a fraudei, în strânsă colaborare cu statele membre. Acest caz arată că sistemul funcţionează", a declarat un purtător de cuvânt al CE la solicitarea Hotnews.

Ce înseamnă aceste aceste corecţii financiare acceptate de România, a explicat pentru sursa citată Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene.

"Corecţiile sunt de două tipuri, fie sunt corecţii pe proiect, fie sunt corecţii transversale pe un program, adică dacă UE descoperă că într-un anumit program rata de fraudă este prea mare, se impune statului membru o corecţie, de obicei de 25% (...) Asta înseamnă că, din toată suma programului, statul membru nu poate să ceară la Bruxelles un anumit procent", a explicat Ghinea pentru Ziare.com.

"Pot să mai existe corecţii pe proiect, cum pare a fi cazul Tel Drum, în care se constată că un anumit proiect este suspectat de fraudă, întreaga valoare a proiectului nu poate fi rambursată de către Bruxelles.

Dacă au fost deja ceruţi banii la Bruxelles, nu se trimit. Dacă n-au fost ceruţi, nu se mai acceptă cererea de rambursare (...) Corecţie înseamnă că statul român de la buget, adică noi toţi, trebuie să acoperim gaura. UE nu plăteşte banii ăştia", a adăugat fostul ministru.

Aşadar, frauda semnalată de OLAF în cazul Tel Drum, în valoare de 21 de milioane de euro, va fi acoperită de statul român din banii contribuabililor, arată sursa citată.

Reamintim că în dosarul Tel Drum, Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru constituire de grup infracţional, abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul şi două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, fapte comise în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. Acest dosar a fost deschis în urma unei sesizări a OLAF, care a recomandat statului român recuperarea prejudiciului.

Mai amintim că, potrivit DNA, grupul infracţional constituit de Dragnea, format din funcţionari ai instituţiilor din administraţia publică şi oameni de afaceri, "acţionează şi în prezent".