Fraţii Micula pierd procesul cu statul român: Pretenţiile de peste 9 miliarde, respinse de judecători

Fraţii Viorel şi Ioan Micula
Fraţii Viorel şi Ioan Micula (bihorstiri.ro)

Statul român a câştigat procesul cu fraţii Ioan şi Viorel Micula, după ce Tribunalul Internaţional de Arbitraj din SUA a respins pretenţiile de peste 9 miliarde de lei ale celor doi oameni de afaceri. Mai mult, potrivit consorţiului firmelor de avocatură ce au apărat statul în acest proces, fraţii Micula vor trebui să ramburseze României 75% din cheltuielile de judecată, relatează Hotnews.ro.

Fraţii Micula au iniţiat arbitrajul în anul 2014 în baza unui acord încheiat între Guvernul României şi Guvernul Regatului Suediei privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.

Astfel, în cadrul acestui arbitraj, cei doi oameni de afaceri au declarat că statul român nu şi-a respectat obligaţiile internaţionale prevăzute de acest acord, atât prin faptul că nu a reuşit să aplice în mod adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase cât şi prin faptul că a adoptat un nou regim de preţuri pentru apa minerală.

Totuşi, instanţa din Washington a ajuns la concluzia că fraţii Micula nu au demonstrat că statul român ar fi eşuat în aplicarea legilor privind impozitarea băuturilor spirtoase.

De asemenea, Tribunalul Internaţional de Arbitraj a precizat în hotărârea sa că România „a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor, şi o structură de executare atât la nivel de producător individual, cât şi la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama şi DG Antifraudă”.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne