Franţa: “Vestele galbene” mărşăluiesc în Paris denunţând violenţa poliţiei

Protest al vestelor galbene în Bordeaux, Franţa, 2 februarie 2019
Protest al vestelor galbene în Bordeaux, Franţa, 2 februarie 2019 (Georges Gobet/AFP/Getty Images)

Peste 10.000 de manifestanţi “vestele galbene” au mărşăluit sâmbătă în Paris şi în alte oraşe franceze, în cadrul celui de-al 12-lea weekend consecutiv de proteste similare anti-guvernamentale, în pofida faptului că sondajele de opinie indică o revenire a popularităţii preşedintelui Emmanuel Macron, precizează Reuters.

Protestele – numite după vestele fluorescente folosite de şoferii francezi în trafic – au început la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut din cauza proiectului lui Macron de a creşte taxa la carburanţi. Deşi ulterior planul a fost suspendat, protestele s-au transformat într-o mişcare anti-guvernamentală care a mobilizat zeci de mii de manifestanţi în diverse oraşe ale ţării în fiecare zi de sâmbătă. Protestele au fost marcate de acte de violenţă, distrugeri de proprietăţi şi ciocniri între manifestanţi şi poliţie, care a folosit în unele cazuri gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi, mai nou, gloanţe de cauciuc, pentru a dispersa mulţimile violente.

Guvernul francez a avertizat vineri că poliţia nu va ezita să folosească gloanţe de cauciuc în cazul în care manifestanţii comit violenţe, după ce utilizarea acestora a fost aprobată de cea mai înaltă instanţă administrativă a ţării.

Manifestanţii din Paris au adus un omagiu persoanelor rănite în ultimele luni, denunţând utilizarea lansatoarelor de mână cu gloanţe de cauciuc (lansatoare flash-ball sau LBD), care sunt interzise în multe ţări europene.

De altfel, sindicatul francez CGT şi Liga Franceză pentru Drepturile Omului au cerut suspendarea utilizării LBD-urilor de către poliţie, precizând că aceste arme „periculoase” au provocat răni serioase manifestanţilor şi au fost folosite de peste 9.000 de ori de când au început protestele în noiembrie 2018, potrivit Deutsche Welle. Un grup de activişti care militează împotriva violenţei poliţiei, numit “Dezarmare”, a raportat 100 de cazuri de persoane grav rănite în timpul celor câtorva luni de proteste.

Între 10.000 şi 13.000 de persoane au protestat sâmbătă în Paris, potrivit poliţiei şi estimărilor independente ale mass mediei. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa unele grupuri de manifestanţi care au incendiat ghene de gunoi şi un scuter, deşi situaţia a fost relativ calmă comparativ cu weekend-urile precedente. De asemenea, mii de manifestanţi au ieşit pe străzile unor oraşe precum Tours, Valence, Marsilia şi Bordeaux.

Aproximativ 1.000 de ofiţeri de poliţie şi aproximativ 1.700 de manifestanţi au fost răniţi de la izbucnirea protestelor în 2018, potrivit datelor oficiale.

“Este adevărat că această armă intermediară poate provoca răni, dar când se confruntă cu elemente turbulente, poliţiştii trebuie să se poată apăra împotriva celor care vor să îi atace”, a afirmat ministrul de Interne, Christophe Castaner.

Sondajele de opinie arată o revenire a ratingului de popularitate slăbit al lui Macron, schimbarea fiind observată după ce liderul francez a lansat consultaţii la nivel naţional, inclusiv dezbateri la primăriile unor oraşe, cu scopul de a calma tulburările sociale.

La fel ca în săptămânile anterioare, manifestanţii de sâmbătă au fluturat steaguri franceze şi au afişat pancarte cu mesaje anti-Macron, acuzându-l că acesta nu este la curent cu realitatea sau cerând referendumuri propuse de cetăţeni.

Manifestanţii răniţi în săptămânile precedente de proteste violente au fost plasaţi în faţa mulţimilor de manifestanţi, unii dintre ei purtând petice pe ochi, pe care era printat semnul de “ţintă”.

Ministerul de Interne a afirmat că 80.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în Franţa pentru protestele de sâmbătă, dintre care 5.000 în Paris.