Franţa va cheltui sute de milioane de euro în vânătoarea de terorişti

Premierul francez Manuel Valls.
Premierul francez Manuel Valls. (PIERRE ANDRIEU / AFP / GettyImages)

Aproape 3.000 de persoane suspectate că ar avea legături jihadiste, vor fi monitorizate în Franţa, a anunţat miercuri premierul Manuel Valls, dezvăluind astfel răspunsul guvernului său la atacurile teroriste din această lună din Paris. Peste 700 milioane de euro vor fi investiţi în vânătoarea franceză de terorişti în următorii 3 ani.

"În total, aproape 3.000 de indivizi trebuie să fie supravegheaţi în Franţa, datorită legăturilor lor cu jihadiştii sau reţelele teroriste din Siria şi Irak", a spus miercuri Valls mass mediei. Adică o creştere cu 130% faţă de numărul de anul trecut.

Ţara înfruntă o provocare redutabilă "ce ne forţează să luăm măsuri excepţionale", a declarat premierul.

Costul total se va ridica la 735 de milioane de euro, iar aceşti bani vor fi plătiţi din economiile făcute de guvern în alte sectoare de cheltuieli.

Echipamentul suplimentar, incluzând arme şi costume de protecţie mai bune pentru poliţişti, precum şi cheltuielile de operare vor totaliza 425 milioane de euro.

În acelaşi timp, vor fi create locuri de muncă suplimentare în sectorul antitero, cu 2.680 mai mult faţă de prezent, majoritatea acestora fiind generate de ministerele de interne, justiţie şi al apărării.

Sistemul de monitorizare a pasagerilor din cursele aeriene (PNR) ar trebui să fie operativ în Franţa începând cu luna septembrie a acestui an, a mai declarat Valls. Totodată, Parlamentul va dezbate un proiect de lege privind îmbunătăţirea serviciilor secrete în luna martie.

Mai mult, guvernul doreşte să oprească recrutarea jihadiştilor, creând un site de Internet împotriva acestui curent şi intensificând monitorizarea "jihadismului cibernetic".

Se crede că doi dintre cei trei bărbaţi implicaţi în atacurile din această lună din Paris, Cherif Kouachi şi Amedy Coulibaly, s-au orientat spre Islamul radical pe când erau în închisoare.

În acest sens, un număr suplimentar de 60 de preoţi musulmani va fi adăugat celor 182 care deja lucrează în închisorile franceze, considerate a fi un teren de recrutare pentru grupurile islamiste violente.

Valls a convocat şi o discuţie asupra unei propuneri a parlamentarilor de dreapta de a anula drepturile civile ale teroriştilor condamnaţi, inclusiv dreptul de vot. Decizia finala va fi luată în decurs de şase săptămâni.

În ceea ce priveşte vânătoarea de terorişti, autorităţile franceze au arestat marţi în sudul Franţei cinci ceceni suspectaţi că ar fi dorit să planifice un atac.

Publicaţia franceză Midi Libre a raportat că o anumită cantitate de explozibil a fost descoperită în cursul nopţii de luni spre marţi, în apropierea stadionului de fotbal Stade de Sauclières, în timpul unor raiduri poliţieneşti în Bézier şi în alte zone din jurul oraşului Montpellier.

Cecenia, care are o vastă populaţie musulmană, a avut parte de unele dintre cele mai mari proteste împotriva publicării de caricaturi cu profetul Mahomed pe coperta revistei Charlie Hebdo.

Grupurile jihadiste au condamnat ediţia specială comemorativă a Charlie Hebdo, spunând că publicarea caricaturilor – care insultă Islamul – reprezintă un imbold pentru organizarea şi desfăşurarea de tot mai multe atacuri teroriste.