Franţa sprijină parcursul european al Moldovei

(photos.com)

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut astăzi o întrevedere cu deputaţii Grupului de prietenie cu Republica Moldova din cadrul Adunării Naţionale a Republicii Franceze, informează Biroul de comunicare şi relaţii cu presă al Guvernului, potrivit Moldpres.

„Ne dorim un dialog mai activ cu Parisul. Republica Moldova este o ţară francofonă. Vom avea de câştigat reciproc dacă vom intensifica relaţiile bilaterale”, a menţionat Premierul.

Oficialii au vorbit despre situaţia politică şi economică din Moldova, dar şi despre vectorul european al Moldovei. Iurie Leancă a menţionat rezultatele obţinute de Guvern după realizarea reformelor: creşterea economică de 8,9% pe parcursul anului trecut, obţinerea regimului liberalizat de vize în spaţiul Schengen, diversificarea resurselor energetice etc. Totodată, Iurie Leancă a reiterat că obiectivele Executivului sunt reforma justiţiei, combaterea corupţiei şi crearea locurilor de muncă.

Membrii delegaţiei au declarat că sprijină parcursul european al Moldovei şi au optat pentru avansarea agendei europene a Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic.

De asemenea, şi Preşedintele Parlamentului Igor Corman a avut astăzi o întrevedere cu membrii delegaţiei franceze din componenţa căreia fac parte deputaţii Catherine Quere, vicepreşedintele Grupului de prietenie, Thierry Mariani, Denis Jacquat, Jerome Lambert, Jean-Louis Roumegas, Damien Cesselin.

Principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii au vizat relaţiile de cooperare moldo-franceze, agenda europeană a Republicii Moldova, evoluţiile din regiune şi impactul acestora asupra ţării noastre.

Igor Corman şi Frederic Reiss au făcut un schimb de opinii cu privire la situaţia din Ucraina, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu evoluţiile din ţara vecină. În context, oficialii s-au referit la dezbaterile recente privind situaţia din Ucraina, care au avut loc în cadrul sesiunii de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Şeful Legislativului a menţionat că membrii delegaţiei Republicii Moldova la APCE au participat activ la dezbateri, majoritatea acestora susţinând deciziile adoptate. În context, Igor Corman a precizat că Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, la începutul sesiunii curente, o declaraţie politică de susţinere a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a noilor autorităţi de la Kiev.

Şeful Legislativului a relevat că, în pofida contextului regional complex, autorităţile de la Chişinău sunt determinate să continue drumul spre Uniunea Europeană şi să asocieze în 2014 Republica Moldova la UE. Totodată, Igor Corman a afirmat că Moldova optează pentru o cooperare constructivă cu partenerii tradiţionali din Est.

Igor Corman a adresat mulţumiri delegaţiei franceze participante la Conferinţa Preşedinţilor Parlamentelor statelor membre UE de la Vilnius pentru susţinerea oferită în adoptarea concluziilor reuniunii prin care se declară sprijin pentru perspectiva europeană a statelor din Parteneriatul Estic, inclusiv privind ratificarea rapidă a Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

La rândul său, Preşedintele Grupului parlamentar de prietenie Frederic Reiss a salutat progresele înregistrate de ţara noastră în realizarea aspiraţiilor europene şi a menţionat că schimbările din Republica Moldova sunt văzute bine în Franţa.

La întrevedere a mai participat deputata Corina Fusu, Preşedinta Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Franceză. În cadrul discuţiilor, Corina Fusu s-a referit la necesitatea consolidării relaţiilor culturale şi istorice dintre cele două ţări, ţinând cont de faptul că Republica Moldova este ţara francofonă, membră a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.

Deputaţii francezi se află în Republica Moldova în perioada 14–16 aprilie, timp în care vor avea întrevederi cu conducerea ţării. Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Moldova din cadrul Adunării Naţionale a Republicii Franceze numără 17 deputaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe