Franţa şi Rusia ajung la un acord asupra compensaţiilor pentru navele Mistral

Una dintre cele două nave din clasa Mistral, Sevastopol, este văzută în timpul testărilor lângă Saint-Nazaire, 16 martie 2015.
Una dintre cele două nave din clasa Mistral, Sevastopol, este văzută în timpul testărilor lângă Saint-Nazaire, 16 martie 2015. (Captură Foto)

După 8 luni de negocieri, Franţa şi Rusia au ajuns la un acord asupra sumei pe care Parisul trebuie să o plătească Moscovei drept compensaţie pentru nelivrarea a două nave de luptă din clasa Mistral, a declarat un oficial senior rus, conform Yahoo News.

“Negocierile sunt complet finalizate, totul a fost decis, atât termenul limită cât şi suma”, a declarat joi seara Vladimir Kozhin, consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin pentru probleme legate de cooperare militară şi tehnică, pentru agenţia de ştiri RIA Novosti.

“Sper că vom semna cât mai curând posibil acordul asupra anulării contractului”, a adăugat el.

La rândul său, liderul francez Francois Hollande a declarat ca va lua o decizie în privinţa navelor în săptămânile următoare.

Soarta celor două portelicoptere din clasa Mistral a tensionat relaţiile dintre Franţa şi Rusia de peste un an, după ce Parisul a decis să suspende acordul în valoare de 1,2 miliarde de euro în urma sancţiunilor pe care Occidentul le-a impus asupra Moscovei pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi pentru implicarea în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Prima navă ar fi trebuit să fie livrată în 2014, în timp ce cea de-a doua în acest an.

În aprilie 2014, Putin a minimalizat importanţa acordului semnat în 2011 şi a susţinut că Rusia a făcut comanda în principal pentru a ajuta şantierul naval francez.

Totuşi, liderul rus a adăugat că doreşte ca partea franceză să despăgubească Moscova dacă contractul va fi anulat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe