Franţa schimbă tonul cu privire la “vestele galbene”. Mişcarea ajunge până în Canada

Proteste în cadrul Actului IV la Paris
Proteste în cadrul Actului IV la Paris (AFP / Getty Images)

Guvernul preşedintelui francez Emmanuel Macron a schimbat tonul după cinci weekend-uri consecutive de proteste violente desfăşurate de mişcarea “vestelor galbene” pe cuprinsul Franţei, potrivit site-ului Zero Hedge.

Duminică, premierul francez Edouard Philippe a recunoscut, într-un interviu acordat publicaţiei Les Echoes, că s-au făcut făcut greşeli în modul de gestionare a protestelor şi că este necesar un dialog.

“Am făcut greşeli. Nu am ascultat suficient poporul francez. Sunt convins că ei doresc ca această ţară să fie transformată”, a precizat premierul.

Manifestanţi îmbrăcaţi cu veste galbene reflectorizante au început să iasă pe străzile mai multor oraşe din Franţa în 17 noiembrie – iniţial pentru a protesta împotriva propunerii guvernului de a creşte taxa la carburanţi, aparent cu scopul combaterii încălzirii globale - dar apoi protestele s-au transformat într-o mişcare împotriva guvernului preşedintelui Macron. În timpul protestelor au fost ucise 7 persoane, sute de persoane au fost rănite şi au avut loc peste 4.500 de arestări. Pe lângă o prezenţă masivă, poliţia a răspuns protestelor cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi spray cu piper pentru a dispersa mulţimile de manifestanţi. De asemenea, în timpul protestelor au fost incendiate vehicule, au fost vandalizate clădiri şi chiar monumente naţionale, precum Arcul de Triumf din Paris.

În urma presiunilor, guvernul a decis să suspende controversata taxă, însă “vestele galbene” au susţinut că vor continua să protesteze, deşi se pare că manifestaţiile nu mai au aceeaşi amploare. De asemenea, pentru a încerca să restabilească ordinea în ţară, Macron a propus la începutul săptămânii trecute o creştere de 100 de euro a salariului minim pe economie. Într-un discurs televizat adresat naţiunii, el a afirmat că va accelera reducerile de taxe şi creşterea salariilor “într-un ritm istoric”.

La începutul lunii decembrie, ministrul Finanţelor, Bruno Le Maire, a declarat că impactul economic al protestelor este o “catastrofă”.

Între timp, mişcarea “vestelor galbene” s-a răspândit în câteva ţări europene – cel mai notabil în Olanda şi Belgia – dar şi în ţări precum Israel, Irak , iar acum în Canada.

Weekendul trecut, în câteva oraşe canadiene, inclusiv Toronto, Calgary, Halifax, Edmonton, Saskatoon şi Moncton, au avut loc proteste desfăşurate de “vestele galbene” şi contra-proteste.

Canadienii din Toronto şi-au exprimat frustrarea faţă de taxele pe carbon şi imigraţie, iar în Edmonton s-au produs tensiuni între “vestele galbene” şi contra-manifestanţi.

“M-am săturat ca Trudeau să facă, practic, ceea ce doreşte cu banii noştri şi să îi trimită în străinătate”, a declarat un manifestant al mişcării vestelor. “Chiar acum mă confrunt personal cu o criză pe piaţa locurilor de muncă. Toate locurile noastre de muncă în sectorul petrolier au dispărut, toţi banii noştri merg spre sud”.