Franţa - protestele împotriva reformei pensiilor continuă şi în weekend

Proteste masive împotriva sistemului de pensii în Franţa
Proteste masive împotriva sistemului de pensii în Franţa (Clement Mahoudeau/AFP via Getty Images)

Primul ministru francez a ţinut, duminică, o şedinţă specială cu privire la reformarea controversată a sistemului de pensii de către guvernul preşedintelui Emmanuel Macron, pe fondul avertismentelor că grevele care au paralizat Franţa săptămâna trecută se vor agrava în zilele următoare.

Restricţiile de călătorie au continuat duminică, în timp ce grevele au intrat în a patra zi, majoritatea trenurilor franceze fiind suspendate.

Cele paisprezece linii de metrou din Paris au fost închise, funcţionând doar două linii - care folosesc trenuri automate fără şoferi. De asemenea, rutele internaţionale au suferit perturbări.

Luni va fi un test mai mare al forţei mişcării de protest şi a răbdării călătorilor. Sindicatele cer ca şi mai mulţi oameni să plece de la serviciu luni, când navetiştii se întorc la lucru. Mulţi francezi au lucrat de acasă sau au luat o zi liberă când greva a început săptămâna trecută, dar acest lucru nu este sustenabil în cazul în care grevele continuă.

Avertizând asupra riscurilor de siguranţă, reţeaua naţională de trenuri SNCF şi autoritatea de tranzit din Paris - RATP - i-au avertizat pe călători să rămână acasă luni. „Pe 9 decembrie, stai acasă sau găseşte un alt mijloc de locomoţie”, a îndemnat călătorii SNCF într-un mesaj.

Premierul Edouard Philippe a ţinut reuniuni duminică după-amiază şi seara cu miniştrii guvernului implicaţi în reformă - şi cu preşedintele Emmanuel Macron, potrivit oficialilor guvernamentali.

Macron, un fost bancher de investiţii centrist, susţine că reforma va face din sistemul de pensii peticit şi învechit unul mai echitabil şi mai sustenabil din punct de vedere financiar.

Totuşi, sindicatele consideră reforma un atac asupra drepturilor fundamentale ale lucrătorilor şi se tem că oamenii vor trebui să muncească mai mult pentru pensii mai mici.

Guvernul susţine că nu va schimba vârsta oficială de pensionare de 62 de ani, dar este de aşteptat ca planul să includă condiţii financiare care să încurajeze oamenii să muncească mai mult, pe măsură ce durata de viaţă se prelungeşte.

Noile proteste la nivel naţional sunt programate marţi, iar premierul va da miercuri detalii despre plan.

Activiştii din grupul vestelor galbene - care protestează împotriva lui Macron - s-au alăturat sâmbătă protestelor împotriva sistemului de pensii.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care au participat la marşuri, în mare măsură paşnic, în Paris şi în oraşul Nantes.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe