Franţa intenţionează să taxeze giganţii hi-tech

(Getty Images)

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a dezvăluit intenţia de a introduce o nouă taxă în Franţa asupra giganţilor hi-tech, numind-o “taxă a secolului 21”.

Noua taxă este cunoscută sub numele de GAFA, un acronim al companiilor americane vizate: Google, Apple, Facebook şi Amazon, şi prevede impunerea unui impozit pe venit de 3% companiilor hi-tech ale căror venituri globale depăşesc pragul de 750 milioane de euro şi ale căror venituri în Franţa sunt mai mari de 25 milioane de euro.

Ministerul Economiei estimează că această taxă va aduce în visteria ţării aproximativ 500 milioane de euro pe an.

Le Maire a declarat reporterilor, miercuri, că prin “crearea taxei secolului 21”, el speră că aceasta va “restaura justiţia fiscală”.

În timp ce taxa va fi aplicată doar în Franţa, Le Maire a precizat că va depune eforturi pentru ca aceasta să fie extinsă pe plan internaţional.

“Săptămâna viitoare le voi propune tuturor partenerilor noştri europeni să definim o poziţie europeană comună de taxare a companiilor hi-tech majore pe care să o apărăm la nivel internaţional”, a declarat miercuri Le Maire.

Până acum, UE nu a reuşit să convină asupra unei taxe la nivelul blocului din cauza temerilor că ţările cu taxe reduse, precum Irlanda, în care multe dintre aceste companii hi-tech se bucură în prezent de beneficii.

De asemenea, câteva state sunt îngrijorate că aceasta ar determina SUA să impună o taxă similară asupra ţărilor europene cu baze peste Atlantic.

Într-o declaraţie trimisă Euronews, un purtător de cuvânt al Google a afirmat că “întotdeauna plătim toate taxele datorate şi ne conformăm legilor fiscale ale fiecărei ţări în care operăm”.