Franţa începe Anul Nou cu sute de tineri arestaţi, incendierea a peste 1.000 de vehicule şi poliţişti atacaţi

Automobile incendiate în Paris
Automobile incendiate în Paris (Getty Images)

Grupuri de huligani au provocat haos pe străzile Franţei în noaptea de 31 decembrie 2017/ 1 ianuarie 2018, incendiind peste 1.000 de automobile şi atacând ofiţeri de poliţie.

Anul Nou a fost marcat de arestarea a 510 persoane şi incendierea a 1.031 de automobile, potrivit datelor oficiale publicate de Ministerul de Interne.

În noaptea dintre anii 2016 şi 2017, numărul arestărilor a fost de 456 şi cel al autovehiculelor incendiate de 935.

În plus, 8 ofiţeri de poliţie şi trei soldaţi din trupele antitero Sentinel au fost răniţi în noaptea de duminică spre luni.

Într-un atac brutal, în Paris, o poliţistă şi colega ei au fost grav bătute de un grup de bărbaţi în timp ce au încercat să oprească o încăierare în Champigny-Sur-Marne, în sud-estul capitalei pariziene.

Două persoane aflate la scena incidentului au fost arestate, deşi este încă prea repede pentru a afla dacă aceştia au avut vreun rol în atac, a declarat publicaţiei franceze Le Monde o sursă a poliţiei, la curent cu acest caz.

Francezii au fost foarte nemulţumiţi de faptul că incidentul a fost filmat şi postat pe Internet de unul dintre presupuşii atacatori.

Preşedintele Emmanuel Macron a denunţat luni actul “mişel”, promiţând că vinovaţii vor fi pedepsiţi.

Macron a scris pe Twitter: “Persoanele vinovate de atacarea mişelească şi criminală a poliţiştilor care îşi făceau datoria în noaptea de 31 decembrie vor fi găsiţi şi pedepsiţi”.

Ministrul de Interne Gerard Collomb a denunţat, tot pe Twitter, actul “odios”, adăugând că “un atac asupra forţei de poliţie a ţării este un atac asupra Republicii Franceze”.

El a declarat postului de radio Europe 1 că “astfel de acte de violenţă sălbatică nu au ce căuta în societatea noastră”.