Franţa exclude exploatarea gazelor de şist, în România se deschid sonde la Vaslui

Extreme Light Infrastructure- Nuclear Physics (ELI-NP). În imagine, Victor Ponta
Extreme Light Infrastructure- Nuclear Physics (ELI-NP). În imagine, Victor Ponta (Epoch Times România)

Joi a fost o zi plină pentru premier şi pentru ţară. Au avut loc evenimente importante: premierul a prezentat planul strategic de dezvoltare naţională şi, la scurtă vreme după, a fost făcut public anunţul că în judeţul Vaslui în curând vor începe explorările în vederea exploatării gazelor de şist.

Compania petrolieră Chevron a obţinut acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj de explorare a gazelor de şist în trei zone din judeţul Vaslui, decizia fiind luată de către Comitetul de Analiză Tehnică din cadrul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Vaslui.

Ponta a subliniat ieri importanţa strategică pe care guvernul o acordă exploatării gazelor de şist. Pe de o parte, acestea vor constitui o alternativă energetică la gazul rusesc, urmând să asigure în timp o mai mare independenţă energetică ţării, pe de altă parte, din redevenţele încasate din exploatarea lor se vor finanţa proiecte de infrastructură, investiţii în agricultură etc. În prezentarea Planului naţional susţinută ieri, şeful executivul punea însă accentul că aceste exploatări ale gazelor de şist trebuie făcute cu respectarea cerinţelor de mediu.

Indiferent câte resurse ar aduce, gazele se şist nu sunt dorite de vasluieni. Efectul nociv al exploatărilor pentru mediu i-au determinat pe primarii din Găgeşti, Pungeşti şi Băceşti să interzică exploatare gazelor de şist pe teritoriul comunelor lor, motivând faptul că mediul şi apa potabila vor fi afectate grav.

Deciziile autorităţilor locale au fost contestate însă de executiv. Prefectura Vaslui a atacat hotărârile consiliilor locale.

Ministrul mediului, Rovana Plumb, a intervenit la începutul pentru calmarea spiritelor în judeţ. Rovana Plumb declara, în 9 iulie, că nu există "niciun fel de risc" pentru mediu şi pentru sănătatea oamenilor în cazul explorării gazelor de şist şi că "poziţiile" exprimate de vasluieni în dezbaterile publice sunt "în procent de 99,9% legate de exploatarea gazelor de şist, nu de explorare".

Indiferent câte dispute ar fi fost în judeţ şi cât de speriaţi sunt cetăţenii, ultimul cuvânt i-a revenit Comisiei de Analiză Tehnică din cadrul Autorităţii de Protecţie a Mediului Vaslui, care a decis în favoarea Chevron. Decizia a fost luată în urma analizei răspunsurilor date de către compania petrolieră la problemele ridicate de populaţie în timpul dezbaterilor publice din urmă cu o săptămână din comunele Băceşti, Pungeşti şi Găgeşti.

"În baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009, privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, APM a decis, ca urmare a consultărilor desfăşurare în cadrul comisiei de analiză, că toate cele trei proiecte al căror titular este SC Chevron România Explotion and Production se supun evaluării impactului asupra mediului, la solicitarea ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice", a declarat atunci directorul APM Vaslui, Mădălina Nistor.
Însă, dacă în România exploatarea gazelor de şist pare unanim agreată de guvernanţi, ieri premierul a avut o surpriză de proporţii când în cadrul conferinţei de presă de la Palatul Victoriei, prim ministrul Franţei, Jean Marc Ayrault a declarat:

Poziţia Guvernului francez este extrem de clară. Preşedintele Republicii şi eu am declarat deja în numeroase ocazii (..) că este clar exclusă exploatarea gazelor de şist în Franţa, în prezent, şi nu a fost dată nicio autorizaţie în acest sens".
Rămas, ceea ce rar se întâmplă, absolut fără replică, premierul a putut doar zâmbi foarte larg. Interpelat de presă la finalul conferinţei, premierul a zâmbit din nou către ziarişti: "asta cu gazele de şist nu o mai traducem". Oui Monsieur, dar suntem naţie de francofoni.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii