Franţa declară 24 aprilie Ziua comemorării genocidului armean

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Getty Images)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat 24 aprilie "zi naţională de comemorare a genocidului armean".

Macron, îndeplinind o promisiune făcută în campania din 2017, a declarat la un dineu anual al Consiliului Coordonator al Organizaţiilor Armene că Franţa a fost printre primele naţiuni care au denunţat "vânătoarea împotriva poporului armean în Imperiul Otoman".

Franţa a recunoscut în mod oficial genocidul armean în 2001 şi o lege din 2016 a făcut ilegală refuzarea acestui statut.

Turcia acceptă faptul că mulţi armeni care trăiau în Imperiul Otoman au fost masacraţi în conflicte cu forţele otomane în timpul primului război mondial, dar contestă cifrele şi neagă că uciderea a fost sistematic orchestrată şi că ar constitui un genocid.

Consiliul Europei cât şi Papa Francisc şi Parlamentul European au recunoscut masacrele drept genocid. Cu toate acestea, alte ţări, inclusiv Marea Britanie, au declarat că dovezile nu sunt suficient de puternice.

Macron a declarat că l-a informat în prealabil pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, adăugând că doreşte să menţină un dialog deschis cu Turcia.

"Ne aflăm în dezacord cu privire la lupta împotriva statului islamic, a drepturilor omului şi a libertăţilor civile din Turcia - şi a genocidului", a spus Macron.

"Avem, de asemenea, chestiuni în care suntem de acord, cum ar fi necesitatea unei tranziţii politice în Siria. Ca atare, dialogul cu Turcia este indispensabil", a spus Macron.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe