Franţa avertizează Rusia să nu se amestece în alegerile prezidenţiale

Franţa a avertizat Rusia să nu se amestece în alegerile sale, după o serie de atacuri cibernetice împotriva candidatului pro-Europa Emmanuel Macron. Atacurile sunt văzute ca un avantaj pentru candidaţii de dreapta ce susţin legăturile mai apropiate cu Moscova.
Ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault.
Ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault. (Captură Foto)

Franţa a avertizat miercuri Rusia să nu mai interfereze cu viitoarele sale alegerile prezidenţiale din această primăvară.

Avertismentul are loc pe fondul unor indicii din ce în ce mai evidente că Moscova încearcă să încline alegerile în favoarea partidelor franceze de extremă dreaptă care favorizează legăturile mai strânse cu Rusia.

„Nu vom accepta niciun fel de amestec în procesul nostru electoral, fie din partea Rusiei sau a oricărui alt stat”, a declarat ministrul francez de externe, Jean-Marc Ayrault.

„După ceea ce s-a întâmplat în SUA, este responsabilitatea noastră să luăm toate măsurile necesare pentru a asigura că integritatea procesului nostru democratic este respectată în totalitate”, a declarat el Parlamentului.

Fără să ofere dovezi, agenţiile americane de informaţii au acuzat serviciile ruseşti de informaţii că au hăckuit emailurile Partidul Democrat din SUA pentru a păta imaginea democratei Hillary Clinton, care a concurat în alegerile prezidenţiale americane de anul trecut împotriva republicanului Donald Trump.

Dar avertismentul guvernului francez a venit ca un răspuns direct la acuzaţiile făcute de candidatul prezidenţial pro-Europa, Emmanuel Macron, care a declarat că Moscova este responsabilă de lansarea unei serii de atacuri cibernetice împotriva website-ului şi serverelor de e-mail ale campaniei sale.

Benjamin Griveaux, purtător de cuvânt al lui Macron, a acuzat Kremlinul că încearcă să mărească şansele candidatului conservator Francois Fillon şi ale candidatei de extremă dreapta Marine Le Pen, ambii fiind favorabili apropierii relaţiilor dintre Franţa şi Rusia.

„Jumătate dintre atacuri, şi au loc câteva sute într-o zi, provin din Ucraina, care este cunoscută pentru legăturile sale cu hackeri şi persoane responsabile pentru atacuri cibernetice în Rusia”, a declarat Griveaux.

Consilierii lui Macron au acuzat de asemenea şi postul de televiziune rusesc de stat Russia Today şi agenţia rusă de ştiri Sputnik că desfăşoară o campanie de calomniere împotriva fostului ministru al economiei.

Unul dintre exemplele folosite pentru a evidenţia interferenţa ruşilor în campania lui Macron este un interviu realizat de Sputnik cu un parlamentar pro-Fillon şi care a fost intitulat „Fostul ministru francez al economiei Macron ar putea fi agent american”. Articolul l-a citat de asemenea pe respectivul parlamentar ca afirmând că Macron este susţinut de un „grup de lobby format din homosexuali bogaţi”.

Macron, care este căsătorit, a negat săptămâna trecută zvonurile conform cărora ar avea o aventură cu un bărbat.

Kremlinul a negat cu tărie acuzaţiile de amestec lansate de Macron.

„Niciodată nu am avut, şi nu avem intenţia de a ne amesteca în problemele interne ale unor alte ţări, şi în special nu în timpul procesului lor electoral”, a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului. Negarea a fost reiterată de Russia Today şi Sputnik.

În decembrie 2016, serviciul francez pentru securitate digitală, ANSSI, a avertizat că actuala campanie prezidenţială este expusă riscului unor atacuri cibernetice. Ministrul francez al apărării Jean-Yves Le Drian a avertizat de asemenea împotriva unei „răspândiri masive de ştiri false”.

Miercuri, preşedintele francez Francois Hollande a cerut cabinetului său pentru securitate să îl informeze în privinţa „măsurilor specifice de protecţie care sunt luate în timpul campaniei electorale, inclusiv în domeniul cibernetic”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe