Fotbal: Steaua s-a calificat în finala Cupei României-Timişoreana după 1-1 cu Dinamo

(Daniel Mihailescu / EuroFootball / Getty Images)

Steaua Bucureşti s-a calificat în finala Cupei României-Timişoreana la fotbal după ce a terminat la egalitate cu eterna rivală Dinamo Bucureşti, 1-1 (1-0), joi seara, pe Arena Naţională din Capitală, în manşa a doua a semifinalelor competiţiei.

Steaua, care învinsese în tur cu 5-2, tot pe Arena Naţională, a deschis scorul prin Cristian Tănase (22), iar Dinamo a egalat în final, prin Cosmin Matei (86), fost jucător al ''roş-albaştrilor''.

Meciul a fost fragmentat de greşeli şi de faulturi în prima sa parte, dar Steaua a pus treptat stăpânire pe joc şi a reuşit să deschidă scorul după o contră rapidă a lui Chipciu, care l-a lansat pe Tănase şi acesta a trimis peste Bălgrădean (22): 0-1.
Dinamo a avut apoi o acţiune rapidă, dar Gardoş a respins în corner centrarea periculoasă a lui Grecu (24).
Acelaşi Grecu a salvat un gol iminent, respingând din faţa porţii mingea trimisă de Sânmărtean (26).
Latovlevici l-a testat şi el pe Bălgrădean (30), dar acesta a fost la post, Pîrvulescu (32) a reluat alături din careu, iar Chipciu (35) a tras pe lângă poartă din afara careului. Până la pauză, Dinamo a mai avut o fază notabilă, un şut al lui Rus din lovitură liberă de la circa 30 de metri, prins de Tătăruşanu.

În repriza secundă, Steaua a ratat o mare ocazie de a-şi majora avantajul (56), dar Chipciu a fost blocat la capătul unei acţiuni personale, în timp ce Pîrvulescu a trimis pe lângă poartă din poziţie ideală.
După ce Ţucudean a reluat pe lângă poartă (66), Steaua a mai ratat o ocazie uriaşă de gol, prin Pintilii, rămas singur cu portarul, dar Bălgrădean a apărat (70).
Ţucudean (72) a cerut penalty, iar un minut mai târziu, Tătăruşanu a salvat golul la reluarea din apropiere al lui Bilinski.
Eforturile dinamoviştilor au fost răsplătite în min. 86, când Cosmin Matei l-a învins pe Tătăruşanu din poziţie ideală, după o minge prelungită de Şerban: 1-1.

Partida s-a încheiat la egalitate, iar Dinamo nu a reuşit să o învingă pe Steaua în ultimele opt meciuri directe (campionat sau Cupă), echipa din Ghencea obţinând şase victorii şi două egaluri. În 2014, bilanţul este de două remize (1-1) şi o victorie (5-2).

Meciul a fost precedat de o coregrafie senzaţională a celor două galerii, dar debutul jocului a fost întârziat cu 8 minute de torţele şi petardele aruncate pe gazon în special de suporterii Stelei. Momentul de reculegere în memoria asistentului medical Mitică Neagu a fost anunţat tardiv de crainicul stadionului, fiind ţinut doar de echipe, în timp ce galeria lui Dinamo s-a manifestat zgomotos.

Un moment special înaintea meciului a avut loc la poarta dinspre galeria lui Dinamo, organizat de Peluza Cătălin Hîldan, o formaţie interpretând ''Bolero'' de Ravel pe un podium special amenajat în faţa porţii. Mesajul dinamoviştilor a fost unul elocvent: ''În simfonia stadioanelor am fost mereu compozitori, voi asistaţi la operă ca spectatori''. De partea cealaltă, galeria Stelei a răspuns cu un portret al lui Marius Lăcătuş şi mesajul ''Mitologia, îngerii, zeii din cer, tremură când intră Fiara (poreclă dată lui Lăcătuş, n. red.) pe teren''.
Steaua deţine recordul de Cupe ale României câştigate, 21, disputând alte 7 finale. Ultimul trofeu a fost cucerit în 2011, când Steaua învingea în ultimul act chiar pe Dinamo (2-1), la Braşov. În finala programată în data de 23 mai, pe Arena Naţională din Bucureşti, Steaua va întâlni pe Astra Giurgiu, calificată în premieră, după ce s-a oprit de trei ori în semifinale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport