Fotbal: Steaua a ratat calificarea în grupele Ligii Campionilor

(GIUSEPPE CACACE / AFP / Getty Images)

Campioana României, Steaua Bucureşti, a ratat calificarea în grupele Ligii Campionilor la fotbal, fiind învinsă cu 6-5 după executarea loviturilor de departajare de echipa bulgară Ludogoreţ Razgrad, în manşa secundă a play-off-ului celei mai importante competiţii continentale intercluburi, disputată miercuri seara pe stadionul "Vasil Levski" din Sofia.

La finalul timpului regulamentar de joc şi al prelungirilor, bulgarii au condus cu scorul de 1-0, prin golul lui Wanderson (min.90), acelaşi rezultat fiind consemnat şi în partida tur, de la Bucureşti.

Steaua a început cu stângul meciul de la Sofia, căpitanul Cristian Tănase părăsind terenul după numai patru minute de joc, din cauza unei accidentări, iar în locul său a fost introdus Nicolae Stanciu.

Roş-albaştrii nu s-au demoralizat, însă, ci au rămas în ofensivă, ratând prima mare ocazie a meciului în minutul 7, când Keşeru a trimis mingea pe lângă bară, din apropierea porţii bulgare, după o pasă a lui Sânmărtean.

După această ocazie, bulgarii au trecut la conducerea jocului şi au început să pună presiune asupra apărării Stelei, Aleksandrov testându-i reflexele lui Arlauskis în minutul 16, cu un şut din exteriorul careului.

Steaua a revenit în ofensivă, iar Adi Popa a fost faultat la marginea careului mare, lovitura liberă fiind executată de Keşeru, care a trimis milimetric peste poartă. Lucian Sânmărtean a ratat la rândul său o ocazie uriaşă, după o acţiune personală de toată frumuseţea, finalizată cu un şut în plasa laterală a porţii lui Stoianov (min.22).

La jumătatea primei reprize, jocul a început să crească în intensitate, gazdele forţând deschiderea scorului. În minutul 32, portarul Arlauskis a avut o altă intervenţie excelentă la şutul din lovitură liberă al lui Espinho. Bulgarii se menţin în atac şi ratează alte două bune oportunităţi prin Bezjak, care a trimis mingea cu capul pe lângă poartă (min.36), şi Marcelinho, care trecut pe lângă deschiderea scorului în minutul 43, aceasta fiind de altfel cea mai mare ocazie din finalul primei reprize.

Ludogoreţ a ieşit de la vestiare decisă să înscrie golul care să restabilească egalitatea la general, însă Steaua a reuşit să tempereze elanul ofensiv al gazdelor din debutul reprizei secunde, în care s-a făcut remarcat olandezul Misidjan.

În minutul 52, centralul a fost obligat să întrerupă jocul pentru câteva momente, după ce un suporter purtând un drapel bulgar a pătruns pe gazon, fiind preluat imediat de oamenii de ordine.

Steaua ratează cea mai mare ocazie a părţii a doua a jocului în minutul 63, când Szukala a reluat cu capul din interiorul careului bulgar, după o centrare a lui Keşeru, mingea fiind respinsă în bară de portarul Stoianov. Stanciu a expediat, la rândul său, un şut periculos de la 20 m (min.69), în timp ce Espinho putea să-i aducă pe bulgari în avantaj, în minutul următor.

Miza partidei şi-a pus tot mai mult amprenta asupra jocului celor două formaţii, arbitrul arătând nu mai puţin de şapte cartonaşe galbene în repriza secundă.

Ultima parte a meciului a fost marcată de asalturile bulgarilor la poarta lui Arlauskis, în timp ce steliştii au căutat să dea lovitura pe contre. În minutul 83, noul intrat Hamza Younes, fostul atacant al Petrolului Ploieşti, putea să-i aducă pe bulgari în avantaj, însă şutul său din interiorul careului a trecut la mare distanţă peste poartă.

Ludogoreţ a reuşit totuşi să marcheze, în minutul 90, golul care a dus meciul în prelungiri, prin Wanderson, care a şutat mingea din voleu, de la marginea careului, după o respingere a lui Szukala.

În prelungiri, bulgarii se menţin în ofensivă şi impun ritmul jocului. Ex-dinamovistul Moţi îl pune la încercare pe Arlauskis cu o lovitură de cap, mingea fiind respinsă de goalkeeper-ul lituanian de sub bara transversală (min.92). Steaua încearcă la rândul ei să pună în pericol poarta bulgară, însă şutul lui Keşeru nu nimereşte ţinta.

În ultima repriză a prelungirilor oboseala a început să se facă simţită în jocul celor două echipe, care au încercat cu ultimele eforturi să tranşeze soarta partidei înainte de loteria penaltyurilor.

În minutul 119, la un contraatac al Stelei, portarul bulgar Stoianov a văzut cartonaşul roşu după un fault comis în afara careului asupra lui Varela, iar poarta lui Ludogoreţ a fost apărată de fundaşul român Cosmin Moţi până la finalul jocului.

Moţi a fost, de altfel, eroul lui Ludogoreţ în acest meci, după ce a reuşit sa două loviturile de la 11 m, executate de Pârvulescu şi Râpă, ajutându-şi echipa să se califice, în premieră, în grupele Ligii Campionilor.

La loviturile de departajare, pentru Steaua au reuşit să transforme Keşeru, Szukala, Adi Popa, Varela şi Prepeliţă, în timp ce pentru bulgari au marcat Moţi, Hamza, Junior Caicara, Marcelinho, Diakov şi Espinho, iar Wanderson a ratat.

În urma acestui eşec, Steaua îşi va continua parcursul european în grupele celei de-a doua competiţii continentale, Europa League.

Ludogoreţ Razgrad — Steaua Bucureşti 6-5 după loviturile de departajare (1-0 după prelungiri)

Au marcat:

Sofia, stadionul naţional "Vasil Levski" — 35.000 de spectatori

Liga Campionilor, play-off (manşa secundă)

În tur: 0-1

Au evoluat echipele:

Ludogoreţ: 21. Vladislav Stoianov — 80. Junior Caicara, 55. Georgi Terziev 27. Cosmin Moţi, 25. Iordan Minev — 18. Svetoslav Diakov (căpitan), 8. Fabio Espinho, 93. Virgil Misidjan (88. Wanderson, min.84), 7. Mihail Aleksandrov (17. Dani Abalo, min.77), 84. Marcelinho — 9. Roman Bezjak (99. Hamza Younes, min.77). Antrenor: Gheorghi Dermendjiev.

Rezerve neutilizate: 91. Ivan Cvorovic — 20. Guillherme Choco, 12. Anicet Abel, 23. Hristo Zlatinski.

Steaua: 24. Giedrius Arlauskis — 2. Cornel Râpă, 4. Lukasz Szukala, 33. Fernando Varela, 14. Iasmin Latovlevici (22. Paul Pîrvulescu, min.67) — 11. Andrei Prepeliţă, 10. Cristian Tănase (căpitan, 12.Nicolae Stanciu, min.4), 18. Lucian Sânmărtean (8. Lucian Filip, min.83) — 77. Adrian Popa, 21. Nicardo Breeveld — 28. Claudiu Keşeru. Antrenor: Constantin Gâlcă.

Rezerve neutilizate: 95. Valentin Cojocaru — 97. Robert Vâlceanu, 20. Ionuţ Neagu, 9. Gabriel Iancu.

Arbitru: Alberto Undiano Mallenco, asistenţi: Roberto Diaz Perez del Palomar şi Juan Carlos Yuste Jimenez, asistenţi suplimentari: Carlos Cloş Gomez şi Xavier Estrada Fernandez, arbitru de rezervă: Pau Cebrian Devis.

Delegat UEFA: Bernd Barutta (Germania), supervizor arbitri: Serghei Zuev (Rusia).

Cartonaşe galbene: Terziev (40), Moţi (57), Latovlevkici (59), Diakov (62), Varela (64), Breeveld (72), Stoianov (73), Bezjak (76), Pârvulescu (90). Prepeliţă (100).

Cartonaş roşu: Stoianov (119).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport