Fotbal: Manipularea meciurilor, în atenţia FIFPro, FIFA şi Interpol

(ODD ANDERSEN / AFP / Getty Images)

FIFPro, FIFA şi Interpol au lansat joi, cu ocazia congresului sindicatului internaţional al fotbaliştilor de la Tokyo, o campanie comună pentru a lupta împotriva manipulării meciurilor, informează cotidianul L'Equipe.

FIFPro, sindicatul internaţional al fotbaliştilor, Federaţia Internaţională de Fotbal şi Interpol participă în capitala Japoniei la un congres care are drept temă "manipularea meciurilor". Obiectivul este acela de a deschide ochii publicului asupra acestui flagel şi de a furniza "modele pozitive" pentru jucători, de a-i educa "pentru a identifica orice tentativă de manipulare", "de a rezista" şi "de a semnala".

"Suntem bucuroşi să ne unim forţele cu FIFPro şi cu partenerul nostru Interpol pentru a prezenta această iniţiativă istorică", a declarat secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, care a dorit să transmită următorul mesaj prin intermediul unui DVD lansat în cadrul acestei campanii: "noi avem nevoie de voi şi noi vă susţinem. Noi îi îndemnăm pe actorii fotbalului să contribuie la promovarea transparenţei şi integrităţii, dând dovadă de vigilenţă şi responsabilitate şi să ne ajute să protejăm fotbalul".

Pentru a lansa această campanie, cele trei organizaţii vor distribui un DVD pedagogic în care există sfaturi utile pentru jucători cu scopul de a-i ajuta să combată manipularea meciurilor. Staruri precum Frank Lampard şi Kolo Toure au participat la realizarea acestui DVD.