Fotbal. FIFA - Numărul echipelor participante la Cupa Mondială va creşte la 48

"Consiliul FIFA a decis în unanimitate o Cupă Mondială cu 48 de echipe din 2026: 16 grupe a câte trei echipe. Detalii vor urma după întâlnire", a anunţat FIFA pe site-ul de socializare Twitter.
(Harold Cunningham / Getty Images)

Potrivit anunţului făcut de Federaţia Internaţională de Fotbal, începând cu ediţia de peste 9 ani, cea din 2026, numărul echipelor calificate la turneele finale ale Campionatului Mondial vor creşte de la 32 la 48, urmând ca acestea să fie împărţite în 16 grupe a câte 3 formaţii (în prezent sunt 8 grupe a câte 4 echipe).

Astfel, pentru câştigarea trofeului, o echipă va trebui să dispute 7 partide (două în faza grupelor, plus cinci în fazele eliminatorii), numărul total de meciuri urmând să crească de la 64 la 80.

Membrii Consiliului FIFA au luat această decizie în şedinţa de marţi, propunerea venind din partea noului preşedinte al forului mondial, Gianni Infantino, care a făcut această promisiunile în campania electorală de anul trecut. Infantino sugerase iniţial o Cupă Mondială cu 40 de echipe, dar a adăugat alte opt echipe în luna octombrie.

Această modificare ar aduce încasări de 5,5 miliarde de euro, cu o creştere de peste 550 de milioane faţă de previziunile pentru CM 2018, din Rusia, la care vor participa 32 de echipe.

Gazda primei Cupei Mondiale cu 48 de echipe la turneul final din 2026 va fi aleasă în luna mai 2020 şi nu va fi din Europa sau Asia.