Fotbal: Chile a învins Peru şi s-a calificat în finala competiţiei Copa America 2015

Chile - Peru 2-1 (1-0), în semifinalele competiţiei Copa America 2015.
Chile - Peru 2-1 (1-0), în semifinalele competiţiei Copa America 2015. (facebook)

Selecţionata statului Chile s-a calificat în finala competiţiei de fotbal Copa America 2015, a cărei gazdă este, după ce a învins reprezentativa Perului cu scorul de 2-1 (1-0), luni, la Santiago de Chile.

Chile va disputa finala de sâmbătă de la Santiago, cu învingătoarea dintre Argentina şi Paraguay, dar a obţinut biletul pentru ultimul act nu fără emoţii, deşi Peru a jucat cea mai mare parte a timpului în zece oameni.

Echipa antrenată de argentinianul Jorge Sampaoli este aproape de a intra în istorie, după patru finale pierdute de la înfiinţarea competiţiei, în 1916.

Chile a impresionat de la debutul turneului, obţinând patru victorii din cinci meciuri, marcând 13 goluri.

Peru, echipa surpriză din careul de aşi al ediţiei din acest an, a 77-a, a avut prima ocazie de gol în semifinala de luni, prin Jefferson Farfan (9), în faţa a 45.651 de spectatori pe Estadio Nacional. Defensiva chiliană, lipsită de Gonzalo Jara, a suferit în faţa cuplului Guerrero — Farfan, care a arătat forţă şi viteză. Lobaton a avut şi el o ocazie bună (17), după care situaţia din teren s-a schimbat, după eliminarea peruanului Carlos Zambrano (20), care în tentativa sa energică de a degaja mingea l-a lovit pe Charles Aranguiz.

Peru a pierdut teren după ce a rămas în inferioritate, iar Valdivia şi-a creat prima ocazie periculoasă (28), pentru că în minutul 34 sa îl lanseze pe Alexis Sanchez, iar acesta a centrat impecabil pentru Eduardo Vargas, a cărui reluare a fost respinsă de un fundaş.

Chile şi-a concretizat dominarea cu trei minute înainte de pauză, când o nouă centrare a lui Sanchez a ajuns la Eduardo Vargas, care l-a învins pe portarul Gallese (42).

Oaspeţii au abordat repriza secundă cu multă agresivitate şi egalitatea a venit în minutul 60, pe o contră rapidă, Gary Medel, aflat în duel cu André Carrillo, trimiţând în propria poartă mingea centrată de Christian Ramos.

Chile a avut nevoie de doar patru minute pentru a reveni la cârma jocului, după un şut de la circa 20 de metri expediat de acelaşi Vargas, care l-a surprins pe Gallese (64).

Peru a apelat şi la ''veteranul'' Claudio Pizarro, a forţat egalarea, dar nu a reuşit să mai revină.

Au evoluat echipele:

Chile: Claudio Bravo — Mauricio Isla, Gary Medel, José Rojas, Miiko Albornoz (Eugenio Mena, 46) — Marcelo Diaz (David Pizarro, 46), Charles Aránguiz, Arturo Vidal — Jorge Valdivia (Felipe Gutiérrez, 84), Alexis Sanchez, Eduardo Vargas. Selecţioner: Jorge Sampaoli.

Peru: Pedro Gallese — Luis Advíncula, Carlos Ascues, Carlos Zambrano, Juan Manuel Vargas — Carlos Lobatón (Yoshimar Yotún, 72), Josepmir Ballon, Christian Cueva (Christian Ramos, 26), Jefferson Farfan — André Carrillo (Claudio Pizarro, 72), Paolo Guerrero. Selecţioner: Ricardo Gareca.

Arbitru: José Argote (Venezuela).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport