Fostul viceguvernator al BNR merge la puşcărie. A fost condamnat definitiv la 5 ani cu executare

Bogdan Olteanu
Bogdan Olteanu (Epoch Times România)

Fostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu a fost condamnat, joi, definitiv, la 5 ani de închisoare cu executare, se arată în minuta instanţei publicată pe portalului Curţii de Apel Bucureşti.

Olteanu fusese iniţial condamnat de Tribunalul Bucureşti la 7 ani de închisoare pentru rolul său în numirea ilegală a lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Rezervaţiei Delta Dunării. În acelaşi timp, instanţa a decis să fie confiscată de la Bogdan Olteanu contravaloarea în lei a sumei de un milion euro, reprezentând suma traficată şi a menţinut sechestrele asiguratorii asupra sumelor de 50.000 de euro şi respectiv 100.000 euro. În urma apelului făcut, instanţa i-a diminuat pedeapsa de la 7 la 5 ani de închisoare.

Dosarul Olteanu de la DNA

“În perioada iulie - noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro şi sprijin electoral, constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă primul ministru de la acea dată, astfel încât o anumită persoană să fie numită pe postul de guvernator al Deltei Dunării.

Banii au fost remişi de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic. Ulterior, ca urmare a diligenţelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Astfel, la data de 31 iulie 2008, a avut loc o întâlnire între Bogdan Olteanu şi omul de afaceri într-o localitate situată în Delta Dunării, prilej cu care inculpatul i-a cerut omului de afaceri suma de 1 milion de euro în schimbul influenţei pe care urma să o exercite asupra primului ministru în vederea numirii unei persoane agreate de omul de afaceri pe postul de guvernator al Deltei Dunării; în acelaşi sens, inculpatul a acceptat şi promisiunea omului de afaceri de a-i oferi sprijin electoral constând în prestarea servicii electorale în campanie.

Ulterior, activitatea infracţională a continuat cu remiterea, către inculpatul Olteanu Bogdan, a sumei de un milion de euro, prin intermediar, într-o zi din intervalul 31 octombrie - 7 noiembrie 2008, la sediul unui partid politic. În perioada august – noiembrie 2008, s-au prestat efectiv şi serviciile electorale promise (analize politice, sondaje, analize media, rapoarte de analiză, profilul candidatului, monitorizări media, documentare statistice referitoare la profilul alegătorilor din colegiul în care candida inculpatul, simulări referitoare la rezultatul votului şi la alocarea mandatelor de parlamentar)”. Alte detalii aici.