Fostul şef al CIA Petraeus primeşte 2 ani cu suspendare pentru divulgare de secrete

Generalul David Petraeus depune marturie in fata Comitetului pentru Informatii al Senatului, 23 iunie 2011
Generalul David Petraeus depune marturie in fata Comitetului pentru Informatii al Senatului, 23 iunie 2011 (Alex Wong / Getty Images)

Fostul general american şi director al CIA David Petraeus a fost condamnat joi la 2 ani de închisoare cu suspendare şi a primit o amendă de 100.000 de dolari, după ce a pledat vinovat pentru o gestionare eronată a unor informaţii clasificate.

Fostul general cu patru stele, în vârstă de 62 de ani, a recunoscut că a oferit informaţii iubitei sale, care îi scria biografia. El a pledat vinovat într-un tribunal federal din Charlotte, Carolina de Nord, pentru o acuzaţie legată de ştergerea şi păstrarea neautorizată a unor informaţii clasificate.

Judecătorul a ridicat amenda, de la suma de 40.000 USD recomandată într-o înţelegere dintre cele două părţi, susţinând că suma de bani trebuie să fie mai mare pentru a putea fi punitivă.

Petraeus, care a participat în calitate de comandant al armatei americane la războaiele din Irak şi Afganistan, a demisionat de la şefia CIA în luna noiembrie 2012, după ce a ieşit la iveală relaţia cu biografa sa Paula Broadwell, ofiţer în rezervă al armatei americane.

De fapt, Broadwell a avut acces la informaţii clasificate încă dinainte ca Petraeus să devină director CIA în septembrie 2011.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe