Fostul secretar de stat pentru revoluţionari, Adrian Sanda, trimis în judecată

Procurorii Parchetului General au dispus, joi, trimiterea în judecată a fostului secretar de stat Adrian Sanda, într-un dosar vizând acordarea ilegală de certificate de revoluţionar, care a adus prejudicii grave statului român.
Victime din timpul evenimentelor din decembrie 1989, Cluj.
Victime din timpul evenimentelor din decembrie 1989, Cluj. (romaniadacia.wordpress.com)

Adrian Sanda, fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor, alături de alţi membri ai comisiei din cadrul Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, au prejudiciat statul român cu aproximativ 13 milioane de lei. Aceştia au inclus în mod abuziv mai multe oraşe în categoria localităţilor unde s-au purtat lupte pentru suprimarea puterii comuniste până la 22 decembrie 1989. Astfel, au solicitat mai multor persoane din aceste localităţi diferite sume de bani pentru obţinerea frauduloasă a titlului de “Luptător cu rol determinant”.

În afară de Adrian Sanda, alte şapte persoane au mai fost trimise în judecată în acest dosar, printre care Denisa Corina Tănase şi Cristina Valentina Cechi, de asemenea membri ai comisiei de analiză din cadrul SSPR, pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi o infracţiune de abuz în serviciu, alături de Mihail Valentin Gadină, pentru două fapte de trafic de influenţă, Andreea Dragomir, pentru o faptă de trafic de influenţă, Gheorghe Neagu, pentru cinci fapte de trafic de influenţă şi Ionel Iosef pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (sub forma instigării).

Conform datelor existente, o mare parte din totalul de 3505 persoane care au obţinut titlul de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, primind ilegal o indemnizaţie lunară în valoare de 2.020 de lei.

În 2012, când acordarea certificatelor de revoluţionar şi legile prin care erau acordate mai multe categorii de drepturi revoluţionarilor s-a transformat într-o afacere profitabilă, prejudiciind în acelaşi timp bugetul statului cu milioane de euro, Guvernul Boc a suspendat acordarea acestei categorii de drepturi băneşti pentru marea majoritate a participanţilor la Revoluţie, mai puţin pentru cei care fuseseră răniţi sau aveau rude de gradul I decedate, urmând să fie reluate sub alte condiţii ca urmare a unei ordonanţe de urgenţă emisă de Guvernul Ponta.

Astfel, povestea certificatelor false a început în 2014, când prin această ordonanţă de Guvern a fost introdusă o nouă categorie de revoluţionari: cea de "Luptător cu Rol Determinant". Respectiva modificare legislativă a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari cât şi la nivelul celor două instituţii publice cu atribuţii în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 - CPRD şi Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 - SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente, după cum reiese dintr-un comunicat DNA.

Persoanele din categoria “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” beneficiază de drepturi băneşti majorate faţă de ceilalţi revoluţionari, în sensul că au primit, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluţionari, o indemnizaţie de gratitudine în valoare de 2020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Adrian Sanda, responsabilul cu asociaţiile de revoluţionari din partea PSD, a fost numit la conducerea Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari de premierul Victor Ponta, în 2014. În noiembrie anul trecut a fost ridicat de anchetatori şi dus la audieri, fiind suspectat de luare şi dare de mită, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influenţă şi fals, urmând să fie demis din funcţie de premierul Dacian Cioloş.

Procurorii s-au sesizat atunci când 13 oraşe, Constanţa, Craiova, Reşiţa, Arad, Braşov, Piatra Neamţ, Hunedoara, Suceava, Deva, Buzău, Băile Herculane, Târgovişte şi Brăila, în care nu au avut loc lupte împotriva regimului, au fost incluse în categoria localităţilor în care au existat persoane ucise, rănite sau reţinute până pe data de 22 decembrie, înainte de “Fuga lui Ceauşescu”.

Conform anchetatorilor, 290 de persoane beneficiază în mod ilegal, începând cu 1 ianuarie 2015, de o indemnizaţie lunară de 2.020 de lei, prejudiciul cauzat bugetului de stat estimându-se la o valoare totală de 12.887.600 lei.