Fostul “rege al cocainei” din Milano evadează dintr-o închisoare din Uruguay

Rocco Morabito
Rocco Morabito (Getty Images)

Rocco Morabito, fostul “rege al cocainei” al grupului mafiot italian ‘Ndrangheta, a evadat dintr-o închisoare din Uruguay. El urma să fie extrădat în ţara sa natală, potrivit Deutsche Welle.

Morabito, în vârstă de 52 de ani, a fost unul dintre cei mai căutaţi fugari italieni în ultimele decenii, începând din 1994 când o operaţiune a poliţiei l-a surprins în timp ce plătea câteva milioane de dolari pentru a importa cocaină în Milano din America de Sud. Iniţial, el a fugit în Brazilia şi se crede că a trăit în Uruguay începând cu 2002, unde a intrat cu un paşaport brazilian fals. El a fost condamnat la 30 de ani de închisoare in absentia în Italia.

Morabito a fost arestat în Montevideo în 2017, în timp ce se afla la un hotel din centrul oraşului uruguaian.

Potrivit avocatului său, Morabito locuia în hotel, şi nu la ferma sa de lux în stil toscan din nord-estul oraşului, deoarece se afla în divorţ.

Ministerul de Interne al Uruguayului a afirmat luni că Morabito şi alţi trei deţinuţi au scăpat printr-o deschizătură a acoperişului unui centru de detenţie al poliţiei înainte să jefuiască o locuinţă din apropiere şi să fugă din zonă.

Pe Twitter, ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a numit incidentul ca fiind “jenant şi serios” şi a cerut o explicaţie Uruguayului.

“Apoi vom continua să îl vânăm pe Morabito, oriunde s-ar afla acesta, a adăugat Salvini.

În anii 1980 şi 1990, Morabito a fost un “capo” (şef) al braţul milanez al grupării mafiote ‘Ndrangheta, care încerca să-şi facă prieteni la petreceri şi să atragă finanţatori şi contabili necesari pentru spălarea banilor.

Deşi ‘Ndrangheta din Calabria nu este la fel de renumită precum Cosa Nostra sau Camorra, a devenit cel mai bogat şi cel mai temut sindicat al crimei din Italia în anii 1990 şi 2000 desfăşurând operaţiuni din umbră. Se presupune că activităţile sale ilegale au reprezentat aproximativ 3,5% din PIB-ul italian.

De asemenea, grupul este cunoscut pentru că s-a infiltrat la mai multe niveluri ale unor guverne locale şi regionale italiene. Regiunea Calabria este atât de coruptă încât analiştii deseori o descriu ca fiind un “stat eşuat” în cadrul Italiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe