Fostul preşedinte german Gauck: Imigranţii trebuie să accepte valorile Germaniei

Fostul preşedinte german Joachim Gauck a cerut imigranţilor care locuiesc în Germania să nu formeze societăţi paralele. De asemenea, el a discutat despre utilizarea termenului “Heimat”.
Fostul preşedinte german Joachim Gauck
Fostul preşedinte german Joachim Gauck (Florin Chirila/Epoch Times)

Imigranţii care locuiesc în Germania ar trebui să fie pregătiţi să accepte ţara aşa cum este, împreună cu valorile ei, a afirmat fostul preşedinte german Joachim Gauck în comentarii publicate joi.

“Consider inacceptabil ca oamenii care locuiesc în Germania de câteva decenii să nu poată purta o conversaţie în limba germană, să nu participe la şedinţele dintre părinţi şi profesori sau să îşi împiedice copiii să meargă la şcoală sau la orele de sport”, a declarat Gauck publicaţiei germane Bild.

El a precizat că oamenii nu ar trebui să evite să susţină valorile germane de teama de a nu fi consideraţi drept rasişti sau xenofobi, adăugând că ar trebui să existe “reguli obligatorii pentru cei care locuiesc împreună şi nu câteva societăţi care locuiesc unele alături de celelalte”.

Gauck a cerut politicienilor să se asigure că regulile în vigoare ale ţării sunt acceptate ca un standard pentru toţi cei care locuiesc în Germania, potrivit Deutsche Welle.

Fostul preşedinte a discutat de asemenea despre “Heimat”, un cuvânt german deseori tradus ca “patrie”, care a fost subiectul ediţiei speciale de joi a ziarului Bild.

Gauck a apreciat faptul că acest cuvânt, despre care mulţi germani au considerat că a fost pătat de utilizarea frecventă în perioada nazistă şi în timpul fostei Germanii de Est comuniste, a revenit în discuţiile publice.

El a mai afirmat că revenirea în scenă a cuvântului “Heimat” se datorează în mare parte numărului mare de refugiaţi care au sosit în Germania în ultimii ani. Guvernul german a adăugat de asemenea cuvântul “Heimat” la numele german oficial al Ministerului de Interne.

Unii germani nu se mai simt acasă în Germania din cauza valului de imigranţi care continuă să sosească din diferite ţări, a subliniat Gauck.

Dar, el a avertizat împotriva sentimentalizării termenului până când va arăta precum un “pitic de gradină”.

“Pentru mine, Heimat este sentimentul de a fi sigur de tine şi de a avea încredere în tine”, a susţinut Gauck, fost preşedinte al Germaniei în perioada 2012-2017.