Fostul prefect de Galaţi oferea 500 de lei (avans) pentru uciderea unui martor incomod

(photos.com)

Fostul prefect PSD de Galaţi Emanoil-Cătălin Bocăneanu a ajuns din nou după gratii, arestat sub acuzaţia de instigare la omor, după ce a încercat să angajeze un asasin care să-l "scape" de un martor "incomod".

Persoana pe care fostul prefect PSD o dorea ucisă era o femeie, Ileana Schipor, şefa Serviciului pentru Evidenţa Persoanelor Galaţi, principalul martor al procurorilor DNA într-un dosar în care Bocăneanu este acuzat de corupţie, mai exact că a primit mită cutii cu dulciuri, 80 de sticle de şampanie, o cadă şi o baterie de duş.

Bocăneanu a fost arestat sâmbătă, în momentul de faţă fiind arestat preventiv pentru 30 de zile.

Istoricul planului de asasinat

Conforme ezv, care citează surse DNA, ideea crimei clocea din iarnă în mintea fostului prefect de Galaţi. Bocăneanu, arestat pentru luare de mită şi şantaj în perioada 15 noiembrie-6 decembrie 2013 s-a împrietenit în celulă cu un interlop brăilean, cercetat pentru tentativă de omor. Fostul oficial gălăţean, numit de PSD prefect peste judeţ în 2012, i-a cerut interlopului să-i facă rost de un asasin plătit pentru a se răzbuna pe Ileana Schipor, care a dezvăluit la DNA neregulile comise de el.

Colegul s-a prefăcut că este de acord cu propunerea fostului prefect şi a turnat totul la Parchetul din Brăila.

Între cei doi s-a legat o "frumoasă prietenie". După ce a ieşit din închisoare, pus sub control judiciar, Bocăneanu a continuat să-şi viziteze fostul tovarăş de celulă, aducându-i acestuia pachete cu mâncare şi haine. În semn de recunoştinţă, noul său amic, raporta la procuratură tot ce discuta cu fostul prefect, ceea ce le-a permis anchetatorilor să organizeze un flagrant delict împreună cu procurorii DNA.

Interlopul i-a aranjat lui Bocăneanu o întâlnire cu presupusul asasin plătit într-un mall din Brăila. Fostul prefect s-a prezentat la întâlnire, încălcând interdicţia de a părăsi oraşul Galaţi. „Asasinul” era, evident, un ofiţer sub acoperire.

500 de lei pentru o viaţă de om

Discuţia între falsul asasin şi fostul prefect a fost înregistrată ambiental audio-video, într-un restaurant, unde cei doi erau singurii clienţi. Potrivit unor surse judiciare, citate de evz, Bocăneanu i-a oferit „asasinului” suma de 500 de lei. Banii reprezentau un avans din suma negociată pentru crimă.

În consecinţă, fostul prefect este acuzat de instigare la omor, iar avocaţii acestuia au contestat decizia de arestare dată de Tribunalul Brăila.

"Cazierul" politic al lui Bocăneanu

Bocăneanu a fost numit prefect de Victor Ponta, în a doua zi a mandatului său de prim-ministru, pe 8 mai 2012. În noiembrie 2013, Bocăneanu a fost revocat din funcţie, după ce a fost arestat pentru corupţie.

Conform evz, fostul prefect era influent printre şefii structurilor locale din Ministerul de Interne, reuşind să rezolve în instanţă un proces deschis Poliţiei de unchiul său, Ion Florentin Sandu, care contesta decizia unui agent de la circulaţie, unchiul lui Bocăneau fiind de profesie... deputat, de asemenea PSD.

Potrivit unor surse din PSD, fostul prefect este un apropiat al senatorului de Galaţi, Gheorghe Saghian, cel care ar fi insistat în 2012 pentru numire, Saghian fiind, la rândul său „aghiotantul” liderului PSD Galaţi, Dan Nica.

Steongrame, stenograme

Alte stenograme din dosar, demonstrează că, pe când era în funcţie, Bocăneanu transformase viaţa Ilenei Schipor într-un coşmar. Bocăneanu o şantaja pe femeie, ameninţând-o că o concediază dacă nu îl ascultă şi nu semnează actele pe care i le dă.