Fostul ministru elen al Finanţelor Varoufakis: UE se va prăbuşi în 4 ani

După ce au fost anunţate rezultatele în alegerile parlamentare din Germania, fostul ministru elen al Finanţelor, Yanis Varoufakis, afirmă că, în curând, Uniunea Europeană se va dezintegra.
Fostul ministru elen al finanţelor, Yanis Varoufakis.
Fostul ministru elen al finanţelor, Yanis Varoufakis. (Getty Images)

Binecunoscutul economist, care s-a retras din guvernul grec în 2015, a declarat că ascensiunea partidelor germane de aripă dreapta FDP (Partidul Democraţilor Liberi şi AfD (Alternativa pentru Germania) a redus speranţele pentru o Europă mai unită, aşa cum a fost promovată de lideri precum preşedintele francez Emmanuel Macron.

Varoufakis a scris pe Twitter: “Creşterea cu 20 şi ceva la sută dintre voturi pentru FDP şi AfD înseamnă un singur lucru: strategia lui Macron ... a eşuat.

“Mai sunt încă patru ani până la dezintegrarea Uniunii Europene”.

Cancelarul Angela Merkel a câştigat cel de-al patrulea mandat în această funcţie, dar partidul Uniunea Creştin Democrată (CDU) a obţinut cu 8% mai puţin decât s-a estimat iniţial, înregistrându-se cel mai slab rezultat al acestui partid din 1949. În acelaşi timp, AfD a obţinut peste 12% dintre voturi, suficient pentru a obţine primul loc în Parlamentul german.

În acelaşi timp, cel de-al doilea partid ca mărime al Germaniei, Partidul Social Democrat (SPD), a obţinut numai aproximativ 20% dintre voturi şi au decis să nu formeze o coaliţie cu Angela Merkel.

CDU va forma probabil acum o coaliţie cu FDP şi Partidul Verzilor, dar nesiguranţa, împreună cu ascensiunea euroscepticilor din AfD, afectează zona euro.

Campania electorală a partidului AfD a profitat de scăderea sprijinului pentru Merkel după ce aceasta a deschis larg porţile Germaniei în 2015 şi a primit aproximativ un milion de imigranţi şi refugiaţi.

Succesul AfD a şocat establishmentul politic german, dar Varoufakis a precizat că principalele partide politice din Germania au obţinut ceea ce au meritat la urne şi a cerut adoptarea unui nou stil de democraţie europeană.

Fostul ministru elen a afirmat: “CDU, CSU şi SPD au cules roadele a ceea ce au sădit. [A sosit momentul pentru o mişcarea transnaţională a Democraţiei Europene]”.

Merkel a declarat susţinătorilor săi că a sperat să obţină un rezultat mai bun.

În acelaşi timp, cancelarul german a precizat că va asculta “temerile, îngrijorările şi neliniştile” alegătorilor care au ales AfD pentru a încerca să le recâştige suportul.

În plus, Merkel a afirmat că guvernul ei va înfrunta problemele economice şi de securitate şi va aborda cauzele fundamentale ale imigraţiei – unul dintre principalele motive din spatele rezultatului istoric înregistrat de AfD în alegerile de duminică.

“Astăzi putem spune că avem un mandat pentru asumarea responsabilităţii şi ne vom asuma această responsabilitate într-o manieră calmă, discutând bineînţeles cu partenerii noştri”, a afirmat ea.

Alexander Gauland, co-lider al AfD, a promis că va lupta împotriva “unei invazii de străini” în ţară. “Dorim o politică diferită. Un milion de oameni, de străini, au fost aduşi în această ţară şi ei confiscă o bucată din ea. Noi, cei din AfD, nu dorim acest lucru”.

“Nu dorim să pierdem Germania în faţa unei invazii de străini care provin dintr-o cultură diferită. Este foarte simplu”, a adăugat Gauland.