Fostul ministru de externe, Teodor Baconschi, câştigă procesul pentru defăimare intentat lui Bogdan Diaconu

Teodor Baconschi
Teodor Baconschi (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)

După un proces care a durat mai bine de trei ani, instanţa i-a dat câştig de cauză fostului ministru de Externe, Teodor Baconschi, in procesul de defăimare pe care acesta i l-a intentat lui Bogdan Diaconu, actual preşedinte al Partidului România Unită (PRU), care acreditase, pe blogul personal, ideea că Baconschi a fraudat votul de la Paris, în 2009, relateaza timpolis.ro.

Potrivit sursei citate, în iulie 2011, Bogdan Diaconu publica pe blogul său, sub forma unei scrisori deschise adresate lui Teodor Baconschi, o serie de acuzaţii defăimătoare la adresa acestuia: „Aţi ajuns ministru de Externe pentru că aţi tutelat furtul de voturi pe vremea când eraţi ambasador la Paris. Furtul voinţei libere a românilor nu este un motiv de promovare, ci unul de închisoare”, scria Diaconu pe blogul său.

Mai mult, Diaconu l-a acuzat pe Baconschi că nu are noţiuni elementare de democraţie parlamentară şi, pentru a da mai multă culoare textului, a mai adăugat că, sub patronajul "de mare intelectual" al lui Baconschi, „la Expoziţia românească de la Shanghai am fost reprezentaţi cultural de manele pornografice, pe care le ascultaţi, probabil, cu mentorul dumneavoastră de suflet, Traian Băsescu”

Diaconu îşi finaliza aşa-zisa scrisoare deschisă cu îndemnul: „Acestea sunt numai câteva motive pentru care ar trebui să aveţi minima decenţă de a vă lua catrafusele ruşinoase de la Ministerul de Externe şi de a vă retrage eventual la o mănăstire, unde să vă plângeţi păcatul de a vă fi furat şi trădat ţara

Anterior scrisorii deschise de pe blog, Diaconu îl mai acuzase pe Baconschi că "nu-i pasă de condiţiile în care muncesc români şi din diaspora, ci numai cum poate să le fure voturile la alegeri" şi îi profeţea ministrului, pe care îl numea slujbaş slugarnic" că "istoria i-a rezervat un loc de cinste alături de toţi vânzătorii de neam şi de limbă, de toţi apostaţii şi laşii care au bântuit destinul acestui popor."

Apreciind că declaraţiile lui Diaconu sunt acte de discreditare a propriei persoane, prin care i-a fost adusă o gravă atingere dreptului la onoare şi reputaţie, Baconschi l-a acţionat în judecată pe actualul preşedinte PRU.

După un proces care a durat mai mult de trei ani, timp în care nici Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti, nici Tribunalul Bucureşti nu i-au dat câştig de cauză lui Teodor Baconschi, deşi Bogdan Diaconu nu a reuşit să prezinte vreo probă pentru a-şi susţine acuzaţia potrivit căreia ministrul Baconschi ar fi comis infracţiunea de fraudă electorală – Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul formulat de fostul ministru.

Curtea de Apel Bucureşti i-a dat, finalmente, câştig de cauză lui Baconschi şi l-a obligat pe Diaconu la plata sumei de 100 de lei, cu titlu de despăgubiri civile pentru prejudiciul moral creat, şi la publicarea sentinţei definitive într-un ziar de largă circulaţie. Motivarea Hotărârii Curţii de Apel Bucureşti a fost publicată zilele trecute.

E prima sentinţă care, după ani de minciuni absurd mediatizate, îmi face în sfârşit dreptate”, declara Teodor Baconschi, citat de timpolis.ro.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne