Fostul ministru de Externe Steinmeier ales preşedinte al Germaniei

Fostul ministru german de Externe a fost ales în funcţia de preşedinte al Germaniei. Steinmeier va fi investit în 18 martie.
Noul preşedinte al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.
Noul preşedinte al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. (Getty Images)

Social democratul Frank-Walter Steinmeier, în vârstă de 61 de ani, a devenit duminică cel de-al 12-lea preşedinte al Germaniei. Acesta preia un rol în mare parte ceremonial de la Joachim Gauck, un fost pastor luteran care s-a făcut cunoscut ca lider anticomunist în fosta Germanie de Est.

În conformitate cu tradiţia germană, Steinmeier nu a fost ales direct de populaţie, ci de membrii Parlamentului federal şi de către delegaţii speciali din cele 16 parlamente regionale.

Lui Steinmeier i-a fost garantată victoria, luând în considerare suportul venit nu numai din partea partidului său SPD – partener al coaliţiei de guvernare a cancelarului Angela Merkel – dar şi din partea membrilor partidului creştin-democrat al lui Merkel.

Rolul de preşedinte îl transformă pe Steinmeier într-o autoritate morală şi şef al statului, însemnând că el va reprezenta ţara în străinătate.

Acest lucru ar putea crea tensiuni cu SUA deoarece Steinmeier a fost un critic dur al preşedintelui american Donald Trump, numindu-l pe acesta la un moment dat un “predicator al urii”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe