Fostul inginer spaţial de top al lui Putin, Vladimir Nesterov, a murit subit. Era acuzat de delapidare

Fostul inginer spaţial şef al lui Putin, Vladimir Nesterov, a murit subit
Fostul inginer spaţial şef al lui Putin, Vladimir Nesterov, a murit subit (Captură ecran)

Fostul inginer spaţial şef al lui Vladimir Putin - acuzat de delapidare - a murit la vârsta de 74 de ani, fiind a patra persoană de pe orbita preşedintelui rus care a decedat în decurs de o săptămână, potrivit New York Post.

Vladimir Nesterov era fostul director general al Centrului spaţial de stat de cercetare şi producţie Hrunichev şi a condus dezvoltarea rachetei ruseşti Angara.

Agenţia de ştiri de stat rusă Tass a anunţat miercuri decesul lui Nesterov, citând informaţii confirmate de serviciul de presă al Centrului Hrunichev.

Cauza şi modul în care a murit Nesterov nu au fost dezvăluite.

Nesterov a demisionat din funcţia de şef al producătorului de rachete în august 2012, după ce doi sateliţi au explodat în urma unei lansări ratate a rachetei ruseşti Proton-M, dar a continuat să lucreze la dezvoltarea rachetei Angara în calitate de inginer-şef.

În 2014, după lansarea cu succes a rachetei Angara, Nesterov a părăsit agenţia. Cam în aceeaşi perioadă, el a fost acuzat de fraudă la scară largă şi deturnare de fonduri.

În noiembrie 2020, Nesterov a fost acuzat penal de deturnarea a peste 72 de milioane de dolari de la stat.

Potrivit investigaţiilor, în 2006, la un an de la preluarea funcţiei de şef al Centrului Hruşciov, Nesterov a permis unei firme americane numită Space Transport Inc. să-şi vândă acţiunile din Rusia, pe care agenţia sa le-a cumpărat ulterior la un preţ mai mare.

La momentul morţii lui Nesterov, cazul era încă în curs de soluţionare în instanţe.

În ultima săptămână, alţi patru oficiali cu legături cu Putin şi-au pierdut viaţa

Decesul savantului în domeniul rachetelor vine la doar câteva zile după ce Alexander Buzakov, şeful celebrelor Şantiere navale ruseşti Admiralty Shipyards, specializate în construcţia de submarine nenucleare, a murit subit la vârsta de 65 de ani.

Canalul Telegram "Redacted" a relatat că Buzakov era sănătos cu o zi înainte.

În ziua de Crăciun, generalul Alexei Maslov, comandantul forţelor terestre ruseşti între 2004 şi 2008, a murit subit la un spital militar. El avea 69 de ani.

Canalul Telegram a relatat că "nu se auzise nimic despre problemele de sănătate ale lui Maslov" înainte ca acesta să moară.

După ce s-a retras din armată, Maslov a lucrat ca reprezentant al producătorului de tancuri Uralvagonzavod, pe care Putin urma să îl viziteze în ajunul Crăciunului. El a renunţat la călătorie în ultimul moment, fără a oferi vreo explicaţie.

Duminică, magnatul rus al cârnaţilor şi politicianul Pavel Antov a murit în urma unei căzături de la etajul trei al unui hotel de lux din Rayagada, India, unde îşi sărbătorea cea de-a 66-a aniversare.

Cu trei zile înainte, prietenul lui Antov, Vladimir Bidenov, a murit în acelaşi hotel, după ce a fost găsit zăcând inert în camera sa plină de sticle de vin goale.

Superintendentul de poliţie Vivekananda Sharma a declarat că Bidenov a suferit un atac cerebral şi că amicul său "a fost deprimat după moartea sa şi a murit şi el", a relatat BBC.

În iulie, Antov, care a câştigat aproximativ 156 de milioane de dolari pe an din întreprinderea sa de fabricare a cârnaţilor, potrivit Forbes, a criticat atacurile cu rachete ale Rusiei asupra Kievului, numindu-le acte de "teroare".

Ulterior, el a prezentat scuze umilitoare, susţinând că mesajul a fost postat de altcineva şi insistând că l-a susţinut pe preşedinte şi că "îi împărtăşeşte obiectivele" invaziei.

În acest an, o serie de magnaţi ruşi şi persoane cu legături cu Putin au murit în circumstanţe inexplicabile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe