Fostul director FBI sfidător după ce este învinuit într-un dosar penal

James Comey
James Comey (Alex Wong/Getty Images)

După ce, săptămâna trecută, Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a transformat ancheta asupra originilor scandalului Russiagate într-o anchetă penală, fostul director FBI James Comey, implicat direct în dosar, afirmă că este încrezător că o investigaţie completă asupra operaţiunii de contrainformaţii împotriva campaniei din 2016 a preşedintelui Trump nu va arăta nicio infracţiune.

"Nu sunt îngrijorat de nimic legat de problemele care sunt cercetate", a declarat el pentru Politicon sâmbătă, potrivit Fox News. „Adunaţi faptele, scrieţi un raport şi împărtăşiţi-le poporului american - vă rugăm să faceţi asta”.

FBI-ul condus de James Comey a trimis mai mulţi spioni în campania Trump, care să se infiltreze şi să efectueze operaţiuni de spionaj. FBI-ul mai este acuzat şi de faptul că a folosit "dosarul Steele" - în care o persoană din staff-ul de campanie al lui Trump era urmărită - pentru a obţine mandate de supraveghere, în ciuda avertismentelor repetate că este vorba de o fabricaţie partizană.

Implicarea FBI în campania lui Trump, mai ales urmărirea unui candidat la prezidenţialele americane, este fără precedent de la scandalul Watergate care a dus la demisia lui Richard Nixon.

Fostul director al informaţiilor naţionale James Clapper a afimat deja că „urmam ordinele”, implicându-l pe fostul preşedinte american Barack Obama, susţinând pentru CNN că „este cam dezamăgitor să fim cercetaţi acum doar pentru că ne-am făcut datoria şi am făcut ceea ce ne-a spus preşedintele să facem".