Fostul director CIA din administraţia Obama înfierează asasinarea fizicianului iranian

John Brennan, fost director al Central Intelligence Agency (CIA)
John Brennan, fost director al Central Intelligence Agency (CIA) (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

John Brennan, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), a condamnat uciderea unui om de ştiinţă iranian despre care se crede că este legat de programul nuclear de la Teheran, numindu-l „un act criminal” şi „extrem de nesăbuit”.

Detaliile despre atac rămân puţine, dar publicaţiile iraniene au transmis că fizicianul Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis după ce un camion plin de explozivi ascunşi de o grămadă de lemne a fost tras lângă autovehiculul omului de ştiinţă şi detonat în oraşul Absard, situat la est de Teheran.

„A fost un act criminal şi extrem de nesăbuit”, a scris Brennan, pe Twitter, vineri după-amiază. „Poate genera represalii letale şi o nouă rundă de conflicte regionale”.

Ministrul de Externe al Iranului a declarat că există „indicii serioase” că Israelul a fost implicat în asasinat, dar nu a furnizat detalii.

Asasinarea lui Fakhrizadeh are loc la mai puţin de un an după ce generalul Qassem Soleimani, care administra programul de creştere a influenţei Iranului în Irak, Siria şi Afganistan, a fost vizat de o lovitură dată de drone americane.

"Liderii iranieni ar fi înţelepţi să aştepte întoarcerea conducerii americane responsabile pe scena globală şi să reziste dorinţei de a răspunde împotriva celor pe care îi percep ca vinovaţi", a scris Brennan, îndemnând oficialii iranieni să abordeze subiectul în mod diplomatic, după ce o eventuală administraţie Joe Biden va prelua Casa Albă.

Niciun grup nu şi-a asumat încă responsabilitatea pentru asasinarea lui Fakhruzadeh, care a murit în spital, dar ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat că a fost un act de „terorism de stat”.