Fostul dictator Habre condamnat la închisoare pe viaţă pentru crime de război

Hissence Habre, fostul dictator al Ciadului, a fost condamnat la închisoare pe viaţă de un tribunal senegalez pentru crime de război, crime împotriva umanităţii şi tortură în timpul guvernării sale din perioada 1982-1990.
Hissence Habre, fostul dictator al Ciadului.
Hissence Habre, fostul dictator al Ciadului. (Captură Foto)

Un tribunal special din Senegal a anunţat luni verdictul dat fostului dictator Habre: condamnare la închisoare pe viaţă. Este primul proces împotriva unui fost şef de stat în Africa sub-sahariană.

Habre, în vârstă de 73 de ani, a fost acuzat de comiterea de crime de război şi crime împotriva umanităţii, inclusiv, viol şi sclavie sexuală.

Grupurile pentru drepturile omului l-au acuzat pe Habre că este responsabil de moartea a 40.000 de persoane în perioada guvernării sale, în anii 1982-1990.

Peste 90 de martori au depus mărturie în procesul care a început în iulie 2015.

Habre a susţinut că procedurile au fost motivate politic şi a refuzat să fie reprezentat legal, deşi tribunalul a numit avocaţi senegalezi să-l apere.

Exil îndelungat în Dakar

Fostul dictator a fugit din Ciad în 1990 şi a trăit în capitala senegaleză Dakar, unde a fost arestat în iulie 2013.

Actuala guvernare, condusă de preşedintele Idriss Deby, a susţinut procesul. Deby a fost consilier militar al lui Habre înainte să provoace alungarea acestuia de la putere.

Cazul lui Habre a fost audiat de Camerele Extraordinare Africane, un tribunal penal special creat de Uniunea Africană în baza unui acord special cu Senegalul.

Grupul pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW) a apreciat că procesul este o victorie în memoria victimelor lui Habre.

“Acest caz nu a fost început de un procuror din Haga sau de Consiliul de Securitate. Arhitecţii, vizionarii acestui caz, sunt victimele din Ciad şi susţinătorii lor”, a declarat Reed Brody, consilier la HRW, care a lucrat la caz începând cu anul 2000.