Fostul comisar Berbeceanu a fost achitat. Cei care au vrut să-l înfunde, condamnaţi cu executare

Fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a fost achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un controversat dosar instrumentat de procurorii DIICOT.
Traian Berbeceanu
Traian Berbeceanu (facebook.com)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus joi achitarea lui Traian Berbeceanu, fost comisar-şef al BCCO Alba Iulia, în dosarul în care este acuzat de mai multe infracţiuni, printre care spălare de bani, luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la delapidare, informează Agerpres.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

În schimb, Ioan Mureşan (fost procuror şef al DIICOT Alba) şi Nicolaie Ioan Cean (fost procuror în aceeaşi structură) - acuzaţi că au săvârşit mai multe nereguli în anchetarea lui Traian Berbeceanu - au fost condamnaţi la 7 ani, respectiv 2 ani de închisoare cu executare.

Instanţa a decis, de asemenea, condamnarea lui Alin Mirel Muntean, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, la 4 ani închisoare cu executare, şi a lui Gheorghe Rusu, acţionar la SC Uranus Junior 2003 SRL, la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare.

Soţia lui Gheorghe Rus a fost însă achitată, alături de Ion Vasile Urs şi Mihai Adrian Mihalache, ambii acuzaţi de mărturie mincinoasă.

Instanţa a mai dispus ca Ioan Mureşan, Alin Mirel Muntean şi Nicolaie Ioan Cean să plătească 97.632 lei cu titlu de daune materiale reprezentând diferenţe salariale şi 100.000 euro cu titlu de daune morale, în solidar, către Traian Berbeceanu, la care se adaugă 37.206 lei reprezentând cheltuieli judiciare în timpul procesului şi 15.759 lei reprezentând cheltuieli judiciare la urmărirea penală.

În acelaşi timp, Gheorghe Rusu a fost obligat să achite 95.821 lei şi să plătească obligaţii fiscale accesorii către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu titlu de daune materiale.

Pentru mai multe informaţii despre dosarul lui Traian Berbeceanu intraţi aici.