Fostul comandant al batalionul GRU "Vostok", ţinta unui atentat în Dubai

Sulim Iamadaev, fostul comandant al batalionului "Vostok" din subordinea Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Statul-Major al armatei ruse (GRU), ar fi supravieţuit sâmbătă unei tentative de asasinat, relatează duminică seara postul de radio Eho Moskvî, deşi iniţial agenţia de presă Reuters anunţase decesul acestuia în urma unui asasinat la comandă.

Citând publicaţia din Dubai Gulf News, agenţia rusă RIA Novosti a relatat că - sâmbătă seara, într-o parcare auto din apropierea casei sale din Dubai - a fost împuşcat Suleiman Iamadaev, cetăţean rus originar din Cecenia.

"Credem că victima atentatului a fost urmărită un timp îndeaproape înainte de a fi împuşcată", a declarat pentru Gulf News, generalul Dhahi Khalfan, şeful poliţiei din Dubai.

Fratele lui Sulim, Isa Iamadaev, care s-a deplasat duminică la Dubai, a declarat pentru Eho Moskvî că fratele său ar fi supravieţuit. "S-au scurs deja 24 de ore de la tentativa de asasinat, dar medicii nu ne lasă să intrăm în salon. Ne tot asigură că viaţa fratelui meu este în afara oricărui pericol, însă nu ştiu nimic precis despre starea sa de sănătate", a afirmat Isa.

După cum a relatat agenţia de presă oficială din Emiratele Arabe Unite (EAU) WAM, spitalul în care a fost internat Iamadaev este încercuit de poliţie şi de trupe speciale, iar poliţia a interzis medicilor să accepte vreun vizitator la pacient din raţiuni de securitate.

Iamadaev a devenit o persoană indezirabilă în Cecenia după ce familia sa a intrat în conflict cu actualul preşedinte prorus de la Groznâi, Ramzan Kadârov, care rezolvă orice dispută prin eliminarea fizică a rivalilor. Ulterior, Statul Major a anunţat dizolvarea batalionului "Vostok", care fusese creat special pentru combaterea insurgenţei cecene.

Imediat dupa aceasta, Procuratura rusă a deschis trei dosare penale împotriva lui Iamadaev pentru ucideri de civili şi răpiri de persoane în timpul războiului ruso-cecen, deşi acuzaţii mult mai grave îl vizează pe actualul preşedinte cecen prorus Ramzan Kadârov.

De fapt, observatori ruşi consideră că Iamadaev a devenit incomod şi pentru serviciile secrete de la Moscova care îl protejează pe Kadârov, în care Kremlinul îşi pune speranţa că va menţine - prin orice mijloace - actuala situaţie cvasistabilă după retragerea armatei ruse din Cecenia, iniţiativă luată în calcul în prezent de autorităţile ruse.

În 24 septembrie 2008, pe bulevardul Smolenski din Moscova, la doi paşi de sediul guvernului rus, a fost ucis fratele lui Sulim Iamadaev - Ruslan Iamadaev, fost deputat în Duma de Stat a Rusiei din partea Rusiei Unite. Un individ înarmat a deschis focul asupra Mercedesului în care alături de Ruslan Iamadaev se afla şi fostul şef al administraţiei ruse din Cecenia, Serghei Kiziun.

Sub pretextul luptei împotriva terorismului, puterea de la Moscova a autorizat în urmă cu cinci ani lichidarea duşmanilor Rusiei în străinătate. Astfel, în 2004, în Qatar a fost ucis fostul preşedinte cecen Zelimhan Iandarbiev de către agenţi GRU. Deşi nu se bucura de prea multă influenţă în Cecenia, Moscova îl suspecta că ar avea un rol important în strângerea de fonduri pentru separatiştii ceceni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe