Fostul colonel SRI Daniel Dragomir pierde procesul de la Curtea de Justiţie a UE

Daniel Dragomir
Daniel Dragomir (bursa.ro)

Fostul colonel SRI Daniel Dragomir, personaj implicat în dosarul Black Cube şi cunoscut pentru poziţionările sale anti-DNA, a pierdut procesul la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) în care impută Comisiei Europene că a omis să-şi îndeplinească obligaţiile privind respectarea, de către România, a statului de drept, relatează Newsweek.

Condamnat de Tribunalul Bucureşti în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi anchetat de DIICOT pentru spionarea şi hărţuirea lui Kovesi în dosarul Black Cube, Dragomir a susţinut în procesul de la CJUE că, în cele două cazuri penale în care este implicat, au fost folosite o mulţime de date cu caracter personal cu referire la el sau la rudele sale. Acestea ar fi fost puse la dispoziţia organelor de cercetare penală de către SRI, care ar fi utilizat „o aplicaţie informatică pentru a supraveghea în masă persoane din România”.

Potrivit sursei citate, Dragomir a susţinut că obiectivul legitim al colectării şi procesării datelor cu caracter personal de către autorităţile române a fost deturnat din cauza accesului neîngrădit la aceste date acordat SRI, care a procedat la o procesare în masă a acestora. De asemenea, controversatul fost colonel SRI a acuzat Comisia Europeană că şi-a îndeplinit „într-un mod formal şi tardiv” obligaţia de a verifica respectarea directivelor şi reglementărilor europene în materie.