Foştii primari Sorin Oprescu şi Andrei Chiliman se aleg cu plângeri penale. Li se trage de la... Nicuşor Dan

Forumul Anual al Strategiei pentru Regiunea Dunării. Palatul Parlamentului 28-29 octombrie 2013. În imagine, Sorin Oprescu
Forumul Anual al Strategiei pentru Regiunea Dunării. Palatul Parlamentului 28-29 octombrie 2013. În imagine, Sorin Oprescu (Epoch Times România)

Deputatul independent Nicuşor Dan anunţă că Asociaţia Salvaţi Bucureştiul (ASB) (ONG pe care îl conduce şi din care s-a desprins USB devenit ulterior USR) va depune plângeri penale pe numele foştilor primari Sorin Oprescu şi Andrei Chiliman. Plângerile vor fi formulate în condiţiile în care Înalta Curte a decis că dărâmarea clădirilor de pe Christian Tell (Bucureşti), unde a locuit monseniorul Vladimir Ghica, a fost ilegală.

De asemenea, ASB va depune plângeri şi contra arhitectului Gheorghe Pătraşcu şi fostului secretar de stat în Ministerul Culturii, Radu Boroianu şi va solicita reconstruirea clădirilor distruse "cu complicitatea autorităţilor", anunţă fostul candidat la Primăria Capitalei.

Redăm anunţul lui Nicuşor Dan:

"Eu nu am avut nicio problemă la coloană vertebrală şi m-am prezentat ieri la completul civil de 5 de la Înalta Curte, unde s-a judecat ultimul termen din dosarul demolării ilegale din Christian Tell nr.16-18, proces pe care l-am şi câştigat, după o luptă de 6 ani.

Instanţa supremă a decis astfel că dărâmarea celor trei clădiri din stradă Christian Tell nr. 16-18, unde a locuit monseniorul Vladimir Ghika, a fost ilegală. Această decizie, care a confirmat hotărârea dată de Curtea de Apel, reprezintă o victorie importantă pentru Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi pentru Bucureşti, iar cei care au distrus ilegal aceste clădiri trebuie să răspundă în faţa legii.

În acest sens, ASB va depune plângeri penale pe numele celor vinovaţi de această situaţie: foştii primari Sorin Oprescu şi Andrei Chiliman, arhitectul Gheorghe Pătraşcu şi fostul secretar de stat în Ministerul Culturii, Radu Boroianu. De asemenea, vom solicita şi reconstruirea clădirilor distruse deja cu complicitatea autorităţilor.

Cele trei clădiri aflate pe strada bucureşteană Christian Tell- două, construite în 1895, şi una, în 1920 - au fost demolate în octombrie 2013. Demolarea a fost făcută pentru a fi construit un bloc de cinci etaje, potrivit unui Plan Urbanistic Zonal aprobat de Consiliul General Bucureşti.

ASB a susţinut constant că autorizaţia de demolare emisă de Primăria Capitalei era ilegală, pentru că avea un aviz de la Direcţia de Cultură Bucureşti şi nu unul de la Ministerul Culturii. Potrivit unui studiu realizat de Ordinul Arhitecţilor din România, cele trei clădiri trebuiau incluse în Lista Monumentelor Istorice", scrie, pe Facebook, Nicuşor Dan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne