Foşti membri ai Consiliului Europei acuzaţi de implicare în “activităţi de corupţie” cu Azerbaidjanul [raport]

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Michele Nicoletti
Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Michele Nicoletti (Captură Imagine)

Investigatori au afirmat că au “suspiciuni grave” vizând foşti membri ai organismului pentru drepturile omului care s-ar fi implicat în acte de corupţie. Se presupune că Azerbaidjanul şi-a folosit influenţa pentru a muşamaliza situaţia drepturilor omului pe teritoriul ţării.

Investigatori independenţi au publicat duminică un raport care sugerează că foşti membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) s-au implicat în “activităţi de corupţie” şi au încălcat codul de etică al organismului pentru drepturile omului.

“Investigaţia a descoperit că, în activităţile lor referitoare la Azerbaidjan, câţiva membri şi foşti membri ai APCE au acţionat contrar standardelor de etică ale APCE”, a precizat raportul.

“Parlamentarii implicaţi sunt invitaţi să îşi suspende activitatea în timp ce o comisie va examina situaţia lor, de la caz la caz”, a declarat preşedintele APCE, Michele Nicoletti, după publicarea raportului.

Spălarea imaginii Azerbaidjanului

Acuzaţiile sunt corelate cu un scandal numit “Caviargate”, în care Azerbaidjanul este acuzat că şi-a folosit influenţa în mod necorespunzător asupra unor membri APCE pentru a evita anchete privind alegerile electorale şi pentru a calma criticile la adresa situaţiei drepturilor omului din ţară.

Anul trecut, organizaţia de monitorizare a corupţiei Transparency International a cerut autorităţilor europene să investigheze şi să sancţioneze “politicieni, bănci şi companii care au ajutat la spălarea reputaţiei Azerbaidjanului în Europa”.

“Este şocant să vezi că unii politicieni din organisme respectate precum Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei sunt de vânzare şi sunt dornici să închidă ochii în faţa corupţiei şi abuzării drepturilor omului în schimbul banilor”, a precizat José Ugaz, preşedinte al Transparency International. “Ei trebuie să fie sancţionaţi şi vom aplica presiune asupra autorităţilor pentru a lua măsuri”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe