Foşti angajaţi ai Penitenciarului Lipcani condamnaţi pentru torturarea unui deţinut

Inculpaţii l-au pedepsit pe un detinut al Penitenciarului Lipcani din R. Moldova deoarece acesta reclama deseori că îi sunt încălcate drepturile de către administraţia închisorii.
Penitenciar din Moldova
Penitenciar din Moldova (facebook.com)

Şapte foşti angajaţi ai Penitenciarului nr.2 din Lipcani, care acum doi ani scăpaseră de închisoare după ce Judecătoria militară Chişinău îi achitase, au fost condamnaţi la ani grei de detenţie. Procurorii au contestat sentinţa de achitare a primei instanţe solicitând pedepse reale cu închisoarea pentru inculpaţi în baza probelor incontestabile despre torturarea de către aceştia a unui deţinut.

Astfel, recent, Curtea de Apel Chişinău a admis apelul procurorilor, recunoscând că cei şapte angajaţi ai Penitenciarului Lipcani sunt vinovaţi de comiterea torturii, aplicându-i fostului şef al Penitenciarului o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de 9 ani. Subalternii acestuia au fost condamnaţi la câte 8 ani şi şase luni închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere pe un termen de zece ani. Totodată, inculpaţii au fost obligaţi să achite părţii vătămate câte 80 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral.

Potrivit procurorilor, pe 7 iunie 2013, inculpaţii l-au escortat pe unul dintre deţinuţii penitenciarului într-un birou de serviciu, unde i-au aplicat multiple lovituri cu pumnii, picioarele şi bastoanele de cauciuc peste diferite părţi ale corpului. Tortura, tratamentul inuman şi degradant a avut loc pentru a pedepsi persoana condamnată, deoarece aceasta deseori reclama încălcarea drepturilor sale de către administraţia penitenciarului în care îşi ispăşea pedeapsa.

Conform raportului de expertiză medico-legală, victima a fost lovită de cel puţin 11 ori, în rezultat, fiindu-i provocate multiple vătămări şi traumatisme corporale.

Decizia Curţii de Apel este executorie, însă poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiţie.
De menţionat că procurorii au aflat despre caz, fiind înştiinţaţi la linia fierbinte a procuraturii de către una din rudele deţinutului.

În context, Procuratura Generală a R. Moldova a ţinut să încurajeze persoanele să apeleze la numerele ”telefonului de încredere” care au fost lansate în toate raioanele ţării şi să raporteze faptele de tortură, tratamente sau pedepse inumane ori degradante.