Fosta preşedintă sud-coreeană Park condamnată la 24 de ani de închisoare

Park Geun-Hye
Park Geun-Hye (Getty Images)

O instanţă sud-coreeană a găsit-o vinovată pe fosta preşedintă Park Geun-hye de abuz de putere, luare de mită şi coerciţie, fiind condamnată la 24 de ani de închisoare.

Condamnarea lui Park aparent pune capăt unui scandal de corupţie care a cuprins Coreea de Sud, a zguduit scena politică sud-coreenă şi a implicat unele dintre cele mai importante personalităţi din ţară.

“Preşedinta a abuzat de puterea care i-a fost acordată de cetăţenii”, a declarat judecătorul, adăugând că este necesară o sentinţă dură pentru a trimite un mesaj ferm viitorilor lideri. Procurorii au cerut ca Park să primească 30 de ani de închisoare.

Park a fost găsită vinovată în 16 din cele 18 acuzaţii formulate împotriva sa, într-un caz masiv de corupţie care a dus la înlăturarea ei de la conducerea Coreei de Sud în 2017. Pe lângă cei 24 de ani de închisoare, Park a fost amendată şi cu 17 milioane de dolari.

Fosta preşedintă nu s-a aflat în tribunalul districtual central din Seul când s-a dat verdictul. Park şi avocaţii săi au refuzat să participe după ce curtea a decis să transmită în direct anunţarea sentinţei, fiind pentru prima dată când se anunţă astfel o sentinţă în Coreea de Sud, după ce anul trecut a fost adoptată o lege care prevede acest lucru. Park este aşteptată să facă apel la decizia curţii.

În faţa tribunalului, s-au adunat sute de susţinători ai fostei preşedinte Park, cu steaguri coreene şi americane, cerând eliberarea acesteia.

Park Geun-hye, prima preşedintă a Coreei de Sud - fiica fostului dictator Park Chung-hee - a fost arestată în martie 2017, la scurt timp după ce Curtea Constituţională a înlăturat-o din funcţie, care a admis un vot parlamentar pentru demiterea ei.

Votul a avut loc după ce milioane de sud-coreeni au ieşit în stradă timp de mai multe luni cerând demisia lui Park. Protestele au fost declanşate de dezvăluiri privind masiva influenţă exercitată de Choi Soon-sil, consilieră şi prietenă apropiată timp de 40 de ani a fostului preşedinte.

Choi, fiica unui lider de cult ce a fost acuzată că ar deţine “controlul total asupra corpului şi sufletului lui Park în anii de formare a acesteia”, nu a deţinut nicio funcţie politică, însă este acuzată ca şi-a folosit influenţa pe care o avea asupra preşedintei pentru a direcţiona bani către organizaţii controlate de ea şi pentru a obţine un loc la o universitate de elită pentru fiica ei.

Park a fost acuzată că a fost puternic influenţată de Choi. Cu, care a susţinut votul parlamentului pentru demiterea ei, a fost de acord cu acuzaţiile că Park a abuzat de autoritatea sa pentru a o ajuta pe Choi să strângă donaţii de la diverse companii pentru fundaţiile înfinţate de consiliera sa. De fapt, potrivit acuzaţiilor, companiile respective ar fi fost constrânse să verse zeci de miliarde de woni pentru acele fundaţii.

În februarie, Choi a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru 18 acuzaţii, inclusiv abuz de putere, coerciţie, fraudă şi luare de mită, şi a primit o amendă de 16,6 milioane USD.

De asemenea, în scandal a fost implicat şi preşedintele Samsung, Lee Jae-yong. Miliardarul în vârstă de 49 de ani a fost găsit vinovat de mită şi alte acuzaţii de corupţie în 2017 şi condamnat la cinci ani de închisoare. Dar, în februarie, o instanţă superioară i-a redus sentinţa la doi ani şi jumătate şi a suspendat-o în regim probatoriu timp de patru ani.