Fostă consilieră a lui Năstase şi Ponta, numită director la KMG Rompetrol

Anca Alexandrescu, consilier în cadrul celor două guverne care au iertat Rompetrolul de datoria de 600 milioane USD către statul român, devine Director Comunicare şi Relaţii Publice la KMG Rompetrol.
Rompetrol
Rompetrol (caleaeuropeana.ro)

Anca Alexandrescu, fost consilier de stat în cadrul Guvernului Ponta, este noul director al departamentului de relaţii publice din cadrul KMG Rompetrol. Anca Alexandrescu a mai lucrat pe postul de consilier de comunicare al fostului premier Adrian Năstase, dar şi al fostului primar general al Capitalei Sorin Oprescu, relatează Hotnews. Ambele guverne pentru care a lucrat Anca Alexandrescu au ajutat Rompetrol Group să scape de datoria de 600 de milioane de dolari către statul român.

Potrivit comunicatului KMG International, Anca Alexandrescu a fost numită în funcţia de Director Comunicare şi Relaţii Publice pentru toate activităţile şi operaţiunile desfăşurate de Grup în cele 11 ţari.

Reamintim că în octombrie 2003, Guvernul Năstase a emis o ordonanţă de urgenţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a datoriilor Rompetrol care se ridicau la circa 660 milioane dolari, obligaţiuni pe care Rompetrolul s-a obligat să le răscumpere până pe 30 septembrie 2010. Compania nu şi-a respectat obligaţiile iar statul român a acţionat imediat Rompetrol în judecată.

Zece ani mai târziu, Guvernul condus de Victor Ponta a adoptat o Hotărâre prin care renunţa la toate procesele prin care se urmărea recuperarea datoriei de 600 de milioane USD. În schimb, Rompetrol a promis că va face investiţii în România, fără ca în HG să fie prevăzut un termen pentru aceste ipotetice investiţii sau penalităţi, dacă acestea nu se vor realiza. Prin Memorandumul adoptat de Guvernul Ponta, statului i se mai oferea perspectiva, la fel de nebuloasă, să îşi recupereze cândva pierderile, obţinând la un moment dat - tot neprecizat - profit din cei 18% cu care va rămâne acţionar în compania kazahă, după ce Rompetrol îşi va răscumpăra contra 200 de milioane de dolari 26,6959% din acţiunile în companie deţinute de statul român. Doi ani mai târziu, singurul efect al memorandumului a fost că Rompetrol a scăpat de litigiile cu statul.

În prezent, DIICOT cercetează modul în care a fost emisă ordonanţa de urgenţă dată de Guvernul Năstase, săptămâna trecută procurorii anunţând începerea urmăririi Penale faţă de Tănăsescu Nicolae Mihai, Popescu Ioan Dan, Vlădescu Teodor Gheorghe Sebastian şi Pogea Gheorghe.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada septembrie-octombrie 2003, ministrul Finanţelor Publice, Tănăsescu Claudiu Mihai şi ministrul Economiei şi Comerţului, Popescu Ioan Dan şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, în urma unei înţelegeri cu Patriciu Dan Costache, George Philip Stephenson şi Nicolcioiu Alexandru, în sensul iniţierii şi promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale S.C.Rompetrol Rafinare S.A. la data de 30.09.2003 în cuantum de aproximativ 603.000.000 USD au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice", arată DIICOT.

De asemenea, în cadrul anchetei a fost pus sechestru pe rafinăria Petromidia şi pe bunurilor mobile şi imobile ale KazMunayGas Internaţional NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA şi SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării prejudiciului.

În timp ce DIICOT instrumentează cazul, KMG şi China Energy Company Limited (CEFC) au semnat, la finele lunii aprilie, documentele pentru constituirea unui joint-venture în care compania chineză va deţine 51%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie