Fost vicepreşedinte al campaniei Trump ar fi căutat ajutor în Israel pentru influenţarea alegerilor din 2016 [raport]

Rick Gates, fost vicepreşedinte al campaniei prezidenţiale a republicanului Donald Trump
Rick Gates, fost vicepreşedinte al campaniei prezidenţiale a republicanului Donald Trump (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Rick Gates, fost vicepreşedinte al campaniei prezidenţiale a republicanului Donald Trump, a discutat cu companii IT israeliene despre interferenţa online în alegeri prin intermediul reţelelor sociale.

Gates a negociat cu firme israeliene pentru a obţine ajutor în vederea înfrângerii oponenţilor republicani şi democraţi ai şefului său, potrivit unui raport publicat luni de ziarul american New York Times.

Totuşi, publicaţia a precizat că nu are nicio dovadă că, de fapt, campania lui Trump ar fi urmat propunerile privind utilizarea manipulării prin social media şi a altor metode murdare.

Potrivit New York Times, Gates a propus utilizarea unor conturi online false pentru a influenţa delegaţii la Convenţia Naţională Republicană din 2016 prin atacarea lui Ted Cruz, principalul oponent republican al lui Trump în campania prezidenţială.

O altă propunere citată de New York Times a inclus cercetări despre opoziţie şi “activităţi de informare complementare” cu privire la candidata democrată Hillary Clinton.

A treia propunere făcută de compania numită Psy-Group, ai cărei membri includ foşti agenţi de informaţi israelieni, prevedea întărirea diviziunilor în rândul rivalilor lui Trump prin folosirea reţelelor sociale, a precizat ziarul american.

Raportul din New York Times pare să fie bizar de familiar, în special dacă presupuşii troli ruşi ar fi schimbaţi cu unii dintre cei mai buni experţi ai Tel Aviv-ului.

Potrivit publicaţiei citate, procurorul special american Robert Mueller, care în prezent investighează presupusul amestec al Moscovei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, aparent ar fi obţinut copii ale propunerii şi chiar a pus întrebării companiei Psy-Group.

De asemenea, New York Times mai susţine că nu este clar dacă planurile propuse de Gates ar fi încălcat legile americane privind amestecul naţiunilor străine în alegerile din SUA.

În luna februarie, Gates a promis că va coopera cu investigaţia lui Mueller şi a pledat vinovat pentru fraudă prin faptul că a eşuat să raporteze conturile bancare private deţinute în afara Statelor Unite. De asemenea, el a pledat vinovat şi pentru că nu a făcut cunoscute responsabilităţile sale ca agent străin pentru Ucraina.