Fost spion nord-coreean lansează un avertisment privind intenţiile reale ale lui Kim Jong-un

Fosta spioană nord-coreeană Kim Hyon Hui
Fosta spioană nord-coreeană Kim Hyon Hui (Captură Imagine)

Un fost spion nord-coreean a emis un avertisment ca lumea “să nu se lase păcălită de Kim Jong-un”, precizând că Phenianul nu s-a schimbat deloc, în ciuda unei perioade de relaxare a tensiunilor în Peninsula Coreeană.

Potrivit publicaţiei Express, Kim Hyon Hui, unul dintre cei doi spioni responsabili de aruncarea în aer a zborului 858 al companiei aeriene Korean Airlines în 1987, în încercarea de a bloca Jocurilor Olimpice de Vară din Seul din 1988, a avertizat că dictatorul nord-coreean Kim Jong-un foloseşte Sudul pentru “a-şi depăşi problemele”.

Avertismentul are loc pe fondul prăbuşirii planurilor Coreei de Nord de a purta noi discuţii diplomatice cu Sudul, în condiţiile în care tensiunile dintre cele două naţiuni rivale nu oferă niciun semn privind o eventuală încălzire a relaţiilor reciproce. Discuţiile s-ar fi concentrat pe planurile regimului comunist de a trimite o delegaţie de 550 de persoane la Jocuri. La începutul săptămânii trecute, Phenianul şi Seul au convenit să mărşăluiască sub un “steag al unităţii” la Jocurile Olimpice de Iarnă din Pyeongchang.

“Coreea de Nord foloseşte Coreea de Sud pentru a-şi depăşi problemele... Pentru a-şi atinge obiectivul ei execută propriii oameni, fraţi, familii. Nu va lăsaţi păcăliţi. Coreea de Nord nu s-a schimbat deloc”, a precizat Kim Hyon Hui.

Fosta spioană a fost pregătită timp de peste 7 ani de regimul comunist nord-coreean pentru a deveni agentă secretă în timpul guvernării lui Kim Il-sung.

Kim şi-a început pregătirea la vârsta de 18 ani şi a petrecut peste un an într-o tabără secretă din munţii Coreei de Nord, unde a învăţat arte marţiale şi cum să folosească o armă în mod eficient. De asemenea, ea a fost pregătită să supravieţuiască şi a devenit expertă în comunicaţiile radio.

Yaeko Taguchi, o femeie din Japonia despre care Kim susţine că a fost răpită de regimul nord-coreean, a învăţat-o pe fosta spioană să vorbească fluent japoneza.

Ulterior, Kim a învăţat să vorbească mandarina după ce s-a mutat în oraşul chinez Guangzhou.

Fosta spioană a declarat că, în noiembrie 1987, a fost însărcinată în mod direct de Kim Jong-il, fiul dictatorului nord-coreean de la acea vreme, să arunce în aer un avion care se îndrepta spre capitala sud-coreeană.

“Misiunea a fost aceea de a bloca Jocurile Olimpice de Vară din Seul din 1988”, a adăugat ea.

Ea a mai afirmat că bomba a fost deghizată ca un radio care avea nevoie de baterii pentru activare.

“Bomba a fost amplasată într-un radio mic marca Panasonic. Coreea de Nord a construit bomba în aşa fel încât jumătate să acţioneze ca dispozitiv explozibil ce conţinea substanţe chimice, iar cealaltă jumătate putea fi folosită ca radio obişnuit”.

În momentul în care Kim s-a îmbarcat în avion de pe aeroportul din Bagdad, oficialii au confiscat bateriile din radio, dar fosta spioană a susţinut că a reuşit să le obţină înapoi folosind deghizarea vicleană a bombei.

“Am luat bateriile, le-am pus înapoi în radio şi m-am plâns oficialilor. Când am pornit radio-ul, acesta funcţiona şi le-am spus că fac prea multă vâlvă.

“Pentru un moment mi-a trecut prin minte gândul că ‘aceşti oameni vor muri’. Am fost surprinsă că am avut acel gând. M-am simţit slabă. Făceam acel lucru pentru unificare”.

Kim nu a comis singură acel atac, ci împreună cu un bărbat pe nume Kim Seung-il, cu care a călătorit în avion, iar ambii au coborât în Abu Dhabi.

Avionul a explodat în largul coastei Birmaniei, în timp ce se îndrepta spre Coreea de Sud. Peste 100 de persoane au murit în acea tragedie.

Cei doi spioni au plănuit să folosească Roma şi Viena ca rute de scăpare din haosul care a urmat – totuşi, amândoi au fost prinşi în Bahrain.

Kim a explicat că a fost învăţată să folosească pastile cu cianură dacă era capturată, pentru a “proteja secretul”.

Ea a adăugat: “Am fost învăţaţi ca, în cazul în care un agent eşuează într-o misiune, el sau ea trebuie să se sinucidă. Trebuie să înghiţim pilula pentru a proteja secretul... Ştiam foarte bine că familiile noastre din Nord vor fi afectate aşa că, în mod evident, am decis să înghiţim pilulele. În acele momente, am crezut că viaţa mea se va termina la 25 de ani în acel mod”.

Kim Seung-il a murit după ce a înghiţit otrava, în timp ce Kim a supravieţuit.

Fosta spioană a fost condamnată la moarte pentru acţiunile ei, dar ulterior a fost graţiată de liderul sud-coreean de la acea vreme Roh Tae-woo.

“Când am aflat că am fost graţiată, în loc să mă bucur de recâştigarea vieţii, m-am gândit la mama mea din Nord. Cât de fericită trebuia să fi fost când fiica ei, aflată la un pas de moarte, a rămas totuşi viaţă. Dar am comis păcate mari. Trebuia să fi murit”, a adăugat ea.

“Ca un martor în viaţă al terorii nord-coreene, spun adevărul şi sunt în linia întâi a frontului pentru a preveni acest tip de atac. Coreea de Nord este încă în război când vine vorba de ideologie”.