Fost şef CNAS, trimis în judecată pentru o şpagă de 6.300.000 de euro

Un fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate va ajunge în faţa instanţei sub acuzaţia că a luat mită nu mai puţin de 6.300.000 de euro.
Sigla DNA
Sigla DNA (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Lucian Duţă, aflat sub control judiciar pe cauţiune, potrivit unui comunicat remis joi de Biroul de presă al DNA.

Fostul şef CNAS este acuzat de luare de mită în formă continuată (4 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 – 2012, inculpatul Duţă Nicolae Lucian, în calitate de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a pretins de la reprezentanţii a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adiţional sau contract pe care l-a semnat în această calitate şi a primit suma totală de 6.300.000 de euro, dintre care 5.500.000 euro prin transferuri bancare şi 800.000 euro în numerar. Sumele de bani au fost remise inculpatului Duţă Nicolae Lucian fie în numerar (în mai multe tranşe), fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrată în Insulele Antile şi cu conturi bancare deschise în Elveţia.

În cauză procurorii au dispus măsuri asigurătorii asupra sumei de 2.183.820 euro identificată într-un cont bancar din Elveţia, asupra unui teren cu construcţie S P 4, asupra a 3 apartamente şi asupra unui autoturism.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.