Fost şef CCR se revoltă: Ăsta nu este stat de drept, este altceva ce a ajuns acum!

Fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean critică dur ordonanţele pe Justiţie adoptate astăzi de Guvern la iniţiativa lui Tudorel Toader şi precizează că nu înţelege de ce magistraţii se lasă călcaţi aşa în picioare.
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

Modificarea celor trei legi ale justiţiei este "o nebunie" şi "o nouă lovitură dată justiţiei", pentru "a-i aduce pe burtă pe cei câţiva magistraţi care nu erau căzuţi, ci doar în genunchi", a declarat pentru Hotnews fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean.

Comentând ordonanţa prin care Toader face practic stat în stat din secţia pentru investigarea magistraţilor, Zegrean a mai opinat că asistăm la un amestec al Guvernului nepermis şi fără precedent în justiţie, că ceea ce se întâmplă astăzi nu mai este stat de drept şi că nu înţelege de ce magistraţii se lasă călcaţi în picioare.

"Este o nebunie, pentru că legile nici nu sunt încă ştiute de magistraţi, nici nu au apucat să le citească după ce au fost modificate şi se modifică din nou. Dacă vrem să fim stat de drept nu se poate să conducem ţara prin ordonanţe. Una dintre prevederi este că Secţia pentru anchetarea magistraţilor nu va mai fi în subordinea procurorului general - păi cui să fie subordonată, adică să avem două procuraturi sau să fie subordonată direct ministrului Justiţiei, că ştie el ce să facă cu ea? Păi să dea o Ordonanţă prin care să subordoneze total parchetele şi prin asta să închidă povestea, ce tot dau câte un pic, câte un pic. Adică tăiem coada la pisică din bucăţi, ca să nu doară aşa tare", a declarat Augustin Zegrean.

Fostul preşedinte al CCR a criticat şi prevederea potrivit căreia judecătorii care au fost procurori pot candida la funcţii de conducere din Parchetul General, spunând că sunt meserii diferite şi că nu ai cum, ca judecător o viaţă întreagă, să conduci un parchet şi a opinat că Ordonanţa este o nouă lovitură dată dată justiţiei şi că "asta se vrea".

"Probabil că vor să îi răsplătească cumva şi pe judecători. Dacă pe procurori i-au putut face judecători, de ce nu ar putea să îi facă şi pe judecători procurori? Nu e în regulă, pentru că sunt două meserii diferite, nu fac acelaşi lucru, este cu totul şi cu totul altceva. Cum poţi să vii după ce ai fost judecător toată viaţa şi să conduci acum Parchetul? Nu este în regulă, dar asta se vrea, încă o lovitură pentru justiţie. Mai erau câţiva magistraţi în genunchi, nu erau încă toţi pe burtă. Nu se poate să schimbă legile de organizare în fiecare trimestru", a mai afirmat Zegrean.

Referitor la faptul că delegarea pe aceste funcţii de conducere nu poate depăşi 45 de zile, Augustin Zegrean a spus că prevederea pare a fi cu dedicaţie pentru şefia DNA, astfel încât "să fie scos de acolo procurorul şef interimar şi forţată mâna preşedintelui" pentru numirea Adinei Florea, propusă de mai multe ori de ministrul Justiţiei.

"Chiar ne cred proşti pe toţi, am obosit. Dar sigur, această lovitură nu este finală, că mai vin mâine cu alta. Eu nu înţeleg însă de ce magistraţii se lasă călcaţi aşa în picioare, pentru că este un amestec nepermis şi fără precedent al Guvernului în justiţie", a adăugat Augustin Zegrean.

De asemenea, el critică şi adoptarea Ordonaţei privind desemnarea candidaţilor României pentru funcţia de procuror european, spunând că se ştia demult că propunerile trebuie trimise până în 31 martie.

"Aşa vor, să conducă ţara prin Ordonanţe de Urgenţă pentru că ordonanţele sunt mai greu de desfiinţat, produc efecte imediat, nu discută nimeni. Ăsta nu este stat de drept, este altceva ce a ajuns acum. De ani de zile ne critică toţi pentru că ţara este condusă prin ordonanţe - Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia, toţi critică România, dar nu ne interesează", a concluzionat fostul şef CCR.

Declaraţiile lui Augustin Zegrean vin în condiţiile în care, marţi, Tudorel Toader a anunţat că Guvernul a adoptat două ordonanţe de urgenţă pe Justiţie. Una dintre acestea vizează desemnarea candidaţilor României pentru funcţia de procuror european, iar cea de a doua modifică toate cele trei legi ale justiţiei, modificate deja anul trecut de către PSD-ALDE, precum şi unele regulamente pentru admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii (INM).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne