Fost şef CCR: Iohannis nu era obligat să o revoce pe Kovesi! Decizia sa trebuie respectată ca atare!

Preşedintele nu este obligat să dea curs solicitării ministrului Justiţiei şi, în genere, preşedintele nu este obligat să dea curs solicitărilor venite din partea unor miniştri, a explicat Augustin Zegrean, după ce Iohannis a respins cererea de revocare a şefei DNA.
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

Lui Klaus Iohannis nu i se poate imputa nimic legat de decizia de a nu da curs cererii ministrului Justiţiei, de revocare a şefei DNA, susţine fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean, în contextul în care Tudorel Toader a criticat dur refuzul lui Iohannis de a o revoca pe Kovesi şi a anunţat că va sesiza CCR.

"Am spus de la început că preşedintele nu este obligat să dea curs solicitării ministrului Justiţiei. În general, preşedintele nu este obligat să dea curs solicitărilor venite din partea unor miniştri. Este la fel ca la remaniere, poate respinge prima propunere. Este decizia sa şi trebuie respectată ca atare", a declarat Augustin Zegrean, în direct la Realitatea TV.

Referitor la anunţul lui Tudorel Toaer care a precizat că va sesiza Curtea Constituţională", Zegrean a explicat că ministrul Justiţiei nu poate cere acest lucru, ci doar guvernul o poate face, "dar şi aşa este destul de neclar ce să sesizezi la CCR, de vreme ce nu există o rezoluţie, ce să ataci, un refuz?"

Reamintim că, după ce preşedintele Iohannis a "spulberat" efectiv aşa-zisul raport prin care Toader îşi fundamenta cererea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, Tudorel Toader a anunţat că se va adresa CCR, pe motiv că şeful statului "nu are abilitarea legală şi nici competenţele funcţionale de evaluare a activităţii profesionale şi manageriale desfăşurate de procurorul şef al DNA" şi că "argumentele care au stat la baza declanşării procedurii de revocare au devenit mai actuale şi mai consistente."