Fost şef ANAF va ataca Split TVA la CCR: "Nu poate statul să îţi blocheze accesul la propriii bani!"

Prin impunerea Split TVA, statul practic blochează accesul companiilor la propriii bani, încălcând principiul sacrosant al inviolabilităţii proprietăţii, acuză Diaconu.
Gelu Ştefan Diaconu
Gelu Ştefan Diaconu (Facebook)

Fostul şef al Fiscului, Gelu Ştefan Diaconu, anunţă că va ataca la Curtea Constituţională măsura introducerii Split TVA dacă aceasta va deveni obligatorie de la 1 ianuarie 2017. Potrivit lui Diaconu, această măsură este "un adevărat atentat la utilizarea propriilor lichidităţi."

"Pe scurt: SPLIT TVA este un adevărat atentat la utilizarea propriilor lichidităţi, pentru că întregul rulaj lunar al TVA-ului NU ESTE AL STATULUI, aşa cum ritos ne anunţa dl. prim ministru Tudose (sfătuit, presupun, de “specialistul” Mişa).

Îi anunţ pe această cale că a statului este doar diferenţa dintre colectat şi deductibil, care în toate situaţiile este mai mică decât rulajul colectatului. Sunt agenţi economici, mai ales cei care derulează investiţii importante, a căror TVA deductibil este o mare perioadă de timp mai mare decât TVA colectat!", explică Diaconu.

Ori, reaminteşte fostul şef ANAF, există un principiu constituţional sacrosanct al inviolabilităţii proprietăţii, principiu care părea să ne fi desprins definitiv de perioada "comunistoidă!"

"Nu poate statul să îţi blocheze accesul la propriii bani!

Pe lângă aspectul neconstituţional, vreau să reiterez principalele carenţe ale acestui sistem asupra cărora au căzut de acord iniţiaţii din domeniul fiscal: sarcina administrativă împovărătoare atât pentru plătitorii de tva (modificare sistem informatic, documentaţie suplimentară, predare zilnică numerar defalcat, personal suplimentar etc.) cât şi pentru ANAF (în special inspecţia fiscală), ineficienţa totală în reducerea evaziunii, sancţiunile disproporţionat de mari prevăzute in sarcina agenţilor economici, sau nevoia de a apela la credite pentru compensarea cash-flow-ului redus semnificativ.

De departe însă cea mai gravă consecinţă o va avea blocarea utilizării de către plătitorii de tva a sumelor colectate din livrarea produselor/serviciilor", adaugă Gelu Diaconu.

Nu în ultimul rând, fostul şef ANAF îi acuză pe cei de la putere că, după ce şi-au burduşit buzunarele şi au dat pensii speciale, acum s-au pus pe distrus şi ultima brumă de predictibilitate a cadrului legislativ fiscal.

"După ce v-am prevenit în mod repetat că bazaconii precum impozitul pe gospodărie, taxa de solidaritate, impozitul pe cifra de afaceri, s.a. nu vor putea fi introduse în România, chiar nu mă aşteptam să ne trezim cu încă două calmităţi, anunţate cu surle şi trâmbiţe de către guvernanţii teldrumişti. Ambele în premieră cel puţin europeană, dacă nu chiar mondială: trecerea contribuţiilor sociale de la angajator în sarcina angajatului şi plata split TVA! Ambele au reuşit performanţa rarisimă ca să întrunească opoziţia unanimă a mediului de afaceri! Ambele sunt susţinute doar de preşedintele Dragnea şi yesmanii din jurul său, alintaţi în interiorul PSD cu apelativul “teldrumiştii”.

După ce şi-au burduşit buzunarele cu salariile din Parlament şi din administraţia centrală şi locală a statului şi după ce au dat pensii speciale la tot soiul de învârtiţi (nu includ aici personalul militar), de câteva luni încoace teldrumiştii de la guvernare distrug echilibrul fiscal-bugetar şi ultima urmă de predictibilitate a cadrului legislativ în care contribuabilii îşi desfăşoară activitatea", concluzionează fostul şef al Fiscului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne