Fost şef al Mossadului: Iranul l-ar fi ucis pe procurorul argentinian

Procurorul argentinian Alberto Nisman.
Procurorul argentinian Alberto Nisman. (Captură Foto)

În timpul unui interviu ce a fost difuzat duminică noaptea în cadrul emisiunii “Aaron Klein Investigative Radio” la postul de radio WABC (770 AM), fostul şef al Mossadului, Shabtai Shavit, a sugerat că s-ar putea ca Iranul să-l fi ucis direct sau indirect pe procurorul argentinian care a ameninţat că va dezvălui implicarea Iranului în două atentate cu bombă comise în Buenos Aires în 1992 şi 1994.

Procurorul argentinian în vârstă de 51 de ani, Alberto Nisman a fost găsit mort în 18 ianuarie în baia apartamentului său din Buenos Aires cu o rană de glonţ în cap, la scurt timp după preşedinta argentiniană Cristina Fernandez de Kirchner a fost acuzată că a ajutat câţiva iranieni urmăriţi pentru două atentate.

Conform Associated Press, moartea lui Nisman a avut loc la doar câteva zile înainte ca el să ofere unui judecător un raport care, aparent, ar fi expus o înţelegere secretă încheiată de Kirchner pentru a împiedica judecarea unor foşti oficiali iranieni implicaţi în atentatul cu bombă din 1992 asupra ambasadei evreieşti din Buenos Aires şi în atacul cu bombă din 1994 împotriva Asociaţiei Israeliene de Ajutor Reciproc (AMIA). În primul atac au fost ucişi 29 de oameni şi răniţi 242, iar în al doilea au fost ucişi 85 de oameni şi răniţi peste 200.

Acuzaţia lui Shavit are loc după ce Klein l-a întrebat dacă Iranul, după cum susţin unii, este o ameninţare mai mare pentru Israel decât ar fi pentru restul lumii.

“Nu, nu”, a răspuns Shavit. “Arabia Saudită consideră Iranul drept inamicul său numărul 1. Emiratele ... consideră Iranul a fi principala lor ameninţare. Iranul se amestecă în Irak. ... Irakienii sunt implicaţi până peste cap în Siria. ... Sirienii sunt implicaţi până peste măsură în Liban, şi unii ar putea spune că gruparea Hezbollah reprezintă o poziţie de înaintare administrată de regimentele şiite care îşi bazează existenţa pe politicile iraniene şi sancţiunile împotriva Iranului.”

Dar interviul a prins o altă culoare după ce Shavit s-a referit la “ceea ce s-a întâmplat în Argentina în ultimele zile”.

“Moartea procurorului argentinian, aş spune că aceasta are de a face direct sau indirect cu evenimentele teribile din 1992 şi 1994 din Argentina, când Ambasada israeliană şi Asociaţia Israeliană de Ajutor Reciproc au fost bombardate şi zeci de oameni au murit şi sute au fost răniţi”, a declarat Shavit. “Îmi permit să presupun că unul dintre motivele pentru asasinarea procurorului a fost acela de a se putea nega în continuare posibila implicare iraniană în cele două evenimente.”

Klein i-a cerut fostului şef al Mossadului să clarifice: “Spuneţi că ... Iranul sau ajutoarele sale au fost în spatele uciderii procurorului argentinian?”

“Am spus că îmi permit, în calitate de fost ofiţer de informaţii, să fac această apreciere”, a răspuns Shavit.

Kirchner a confirmat că moartea lui Nisman nu a fost o sinucidere dar a negat de asemenea acuzaţiile că ea şi ministrul său de externe Hector Timerman ar fi acoperit implicarea iranienilor în atacurile cu bombă.

Fostul procuror a declarat că deţinea convorbiri telefonice care aparent demonstrau că guvernul lui Kirchner şi autorităţile argentiniene au cedat cerinţelor iraniene după ce Teheranul a oferit câteva contracte comerciale avantajoase.

Guvernul iranian neagă de mult timp orice implicare în cele două atacuri, iar ministrul iranian de externe Javad Zarif a respins acuzaţia lui Nisman că ţara sa ar fi conspirat cu guvernul lui Kirchner.

Nisman l-a acuzat şi pe fostul preşedinte Carlos Menem (1989-1999) pentru că ar fi ajutat la obstrucţionarea investigaţiei asupra atacului cu bombă din 1994, care, de altfel, nu a fost niciodată soluţionat.

Începând cu 2006, tribunalele argentiniene au cerut extrădarea a opt cetăţeni iranieni, incluzându-l pe fostul preşedinte Akbar Hashemi Rafsanjani, în chestiunea AMIA.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe